VERSLAG VAN DE FINALE CLUBKAMPIOENSCHAPPEN D,

GEHOUDEN OP 22 APRIL JL. IN SPORTHAL DE PIJP.

 
Almere D1 (Margreet van Andel).
Het team van Almere1 bestond uit Shotaro de Niet, Michiel van Andel en Ramon en Victor Torres Gomez. Dit was het jongste team in de finale met 2 E, 1 F en 1 G speler. Dat ze de finale hadden gehaald was al een enorme prestatie.

De uitslagen van de voorronde, 2-2 tegen Zukertort3 en winst tegen Zukertort2 konden in de finale niet herhaald worden. Toch bleven ze er elke ronde voor gaan. Dit werd in de laatste ronde beloond met een matchpunt. Er werd 2-2 gespeeld tegen Zukertort2 en er had zelfs nog meer in gezeten.

Dit jaar hebben ze dus optimaal geprofiteerd van het snoep dat uitgedeeld werd aan de verliezers, maar voor de toekomst is dit team een belofte.

Probleem D1 piekt te vroeg. (Henk van de Berg)
Na de mooie 2e plaats op 9 april waren de verwachtingen voor de finale hooggespannen. In de eerste partij tegen VAS ging het meteen al mis. Met haastig en slordig spel werd met drieeneenhalve punt verloren. Alleen Roger Bhoorakhan wist zich aan de malaise te onttrekken. Hij zou deze dag geen partij verliezen. Daarna werd ook nog verloren van Zukertort 2 en Zukertort 3, teams die de 9e moeiteloos aan de kant geschoven werden. Pas in de laatste partij tegen Zukertort 1 leek het team zich te revancheren. Het ging hier wel om het kampioenschap, want Zukertort moest winnen om VAS voor te blijven. Op bord 2 was het nu eens de tegenstander die als eerste last had van gebrek aan concentratie. Jeroen van Haastere wist Jeroen Loots de dame af te pakken tegen twee stukken. Daarna verwaterde de voorsprong tot een kwaliteit meer. Toch mocht Jeroen geen remise aanbieden. Het ging nog steeds om het kampioenschap. Meteen daarna was het over , want Jeroen gaf de toren weg......
Op bord 4 speelde Roger sterk tegen Tjark Vos en kwam een kwaliteit en pion voor. Tjark besloot op tijd te spelen en schoof snel met de stukken rond.  Roger wist in tijdnood nog remise te houden door zetherhaling.
Jammer, maar ja het was nu eenmaal niet de dag van onze jongens.

Zukertort D3; Een finale vol verrassingen… (Tjibaria Pijloo)
Zaterdag 22 april 2006 werd de finale van Clubteams D toernooi gespeeld. Zes teams speelden hier om de eerste plaatsen: Zukertort 1, Zukertort 2, Zukertort 3 VAS 1, Probleem 1 en Almere 1. Het eerste team en waarschijnlijk ook het tweede, mogen naar het Nederlands Kampioenschap in Baarn.

Zukertort 3 bestond uit Yannick Timar (bord 1), Fario Schram (bord 2), Midoen Pijloo (bord 3) en Farahdiba Pijloo (bord 4). Zij hadden zich voor de finale geplaatst door in de voorronden gedeeld vierde te eindigen met 8 matchpunten en 17 bordpunten.

Dit was erg opmerkelijk, omdat dit nog een heel jong team is: Yannick 11 jaar, Fario 10 jaar, Farahdiba 9 jaar en Midoen 8 jaar. Hierbij waren de topscoorders van ons team Midoen en Farahdiba met beiden 6 uit 7!

Nu begon de finale en het zou een spannende en verrassende strijd worden!

In de eerste ronde speelde Zukertort 3 tegen Almere 1. Deze wedstrijd won Zukertort 3 na een spannende strijd met 3-1.

In de tweede ronde mocht Zukertort 3 tegen Zukertort 2: een thuiswedstrijd.

In de voorronden speelden team 2 en 3 gelijkspel, maar in de finale verloor Zukertort 3 van Zukertort 2. De partijen waren er echter niet minder spannend om.

Ronde 3: Zukertort 1 tegen Zukertort 3. Dit was het meest spannende en verrassende wedstrijd van het hele toernooi: het werd namelijk gelijkspel. Hierbij waren de puntmakers Midoen, die van Martijn van Andel won, en Fario, die van Jeroen Loots won.

Ook de partijen van Farahdiba tegen Tjark Vos en Yannick tegen Renzo Finkenflugel waren erg spannend.

Door deze uitslag was het tot en met het eind niet zeker welk team er kampioen zou worden!

Probleem 1 kwam Zukertort 3 tegen in de vierde ronde. Er werd hard gestreden om de belangrijke punten. Zukertort 3 won deze ronde met 2½ -1½.

De laatste ronde…

Zukertort 3 had het tot nu toe verrassend goed gedaan en maakte nog steeds kans op de eerste plaats: Zukertort 1 had na ronde vier 7 matchpunten, Vas 1 6 matchpunten en Zukertort 3 5 matchpunten. Het werd inderdaad een hele spannende wedstrijd. Midoen won als eerste zijn partij van Ricky Spierenburg. Het stond 1-0 voor ons. Daarna verloor Farahdiba na een spannende partij van Daphne Messelink. Nu stond het 1-1. Yannick en Admir Kustura speelden vervolgens remise, en daardoor was er nog steeds niets besloten. Fario had een heel spannende partij tegen Wesley Ng, en stond twee pionnen voor. Toen Wesley dan ook remise aanbood, besloten we door te spelen; immers hadden wij niets aan remise als wij eerste of tweede wilden worden.

Echter keerde het tij en verloor Fario de partij. 1½ - 2½ voor Vas 1.

Zukertort 1 won de laatste wedstrijd van Probleem 1 en daarmee was de eindstand bepaald:

  1. Zukertort 1
  2. Vas 1
  3. Zukertort 3

Wij namen blij onze beker voor de derde plaats in ontvangst, maar dat was nog niet alles.

Wij hadden ook een topscoorder in ons team: Midoen Pijloo. Hij haalde met zijn 8 jaar maar liefst 5 uit 5 en kreeg een beker voor topscoorder. Knap gedaan!

Zukertort 3 heeft het heel goed gedaan en alle spelers hadden heel goed gespeeld, zowel in de voorronden als in de finale.

Een piepjong team en nog wel derde geworden! Dat belooft wat voor volgend jaar.

VAS D1 tweede bij Amsterdams kampioenschap. (Sietske Greeuw)
Het team van VAS bestond uit Admir Kostura, Wesley Ng, Ricky Spierenburg en Daphne Messelink. De eerste ronde werd de goede vorm meteen zichtbaar toen er met 3,5-0,5 gewonnen werd van Het Probleem. Alleen Daphne stond een halfje af.

Vervolgens moest er meteen tegen de grote favoriet, Zukertort D1, gespeeld worden. Deze wedstijd was erg spannend. Als eerste wasAdmir klaar, hij bood remise aan toen hij zag dat hij een combinatie verkeerd had berekend, en was erg blij dat zijn tegenstander dit aannam. Daphne stond de hele wedstrijd wat gedrukt, kon promotie niet meer voorkomen, en verloor. Ricky was ergens in de partij  een stuk kwijtgeraakt, maar won die later weer terug, en kreeg een toreneindspel met een pion meer. Helaas lette zijn tegenstander net iets beter op, en ineens stond Ricky mat. Toen hadden we al verloren, maar Wesley was nog bezig, en speelde een schitterende partij. Hij stormde met zijn a-, b-, en c-pion naar voren en uiteindelijk wist die a-pion toch echt de overkant te bereiken. Resultaat: 1,5-2,5 verloren, erg jammer, maar we zaten er dichtbij deze keer.

Maar VAS sloeg terug. De volgende twee rondes werden met 4-0 gewonnen van Almere en Zukertort 2.

De laatste ronde tegen Zukertort 3 was erg belangrijk. Zij hadden een half matchpunt minder dan VAS, en bij verlies zouden zij de tweede plaats opeisen. Bovendien had VAS bij winst zelfs nog een kleine kans op de eerste plek.

Iedereen begon goed aan deze ronde, en toen Admir twee torens tegen een dame en een paard achter stond, besloot hij tot een combinatie van eeuwig schaak en een eeuwige aanval en maakte zo remise. Ricky verloor, en Daphne won, waardoor een remise van Wesley genoeg was voor de tweede plek. Wesley had dit wel door, en bood  remise aan. Zijn tegenstander nam dit zeer begrijpelijk niet aan, maar toen hij wat gedrukter kwam te staan bood hij toch maar zelf remise aan. Wesley vroeg netjes aan de coach of hij het mocht aannemen, en de coach zei ja. Maar toen keek Wesley nog eens goed, speelde Th3 en zijn tegenstander ging mat of moest de dame geven. 2,5-1,5 voor VAS dus, met een mooie tweede plaats als resultaat. Iedereen kreeg een beker, en Wesley kreeg er zelfs twee, omdat hij 5 uit 5 gescoord had.

Zukertort D1 (Rozemarijn Vos)
Hier is mijn verslagje van de D-teams van afgelopen zaterdag. Ik was dan wel teamleider en ik ben ook best aardig, maar daar heb ik niet ineens verstand van schaken door gekregen. Zodra ik halverwege ben met het tellen van de overgebleven punten op het bord doet er altijd wel iemand een zet, waardoor ik opnieuw kan gaan tellen. Wat ik hier meld heb ik dus grotendeels van de kinderen zelf te horen gekregen.

De eerste ronde van Zukertort 1 tegen Zukertort 2 was een probleemloze 4-0.

De tweede ronde van Zukertort 1 was tegen VAS. Toen Admir zag hoe het aan de andere borden ging, bood hij in in iets betere stand een taktische remise aan Renzo aan. Renzo accepteerde. Op dat moment stonden Tjark en Daphne nog gelijk. Tjark won. Jeroen stond verloren tegen Wesley en dat bleek inderdaad zo te zijn. Martijn stond ook in een verloren positie, maar zag ineens een mat in 1. Het resultaat was 2,5-1,5.

In de derde ronde diende er door Zukertort 1 tegen Zukertort 3 gespeeld te worden. Eerst gaf Martijn zijn dame weg tegen Midoen, waarna Midoen dus won.

Daarna won Renzo na een pionneneindspel van Yannick. Tjark won van Farahdiba en Jeroen had het erg moeilijk tegen Fario. Jeroen kwam ernstig in tijdnood en verloor: 2-2.

In ronde 4 moest Zukertort aan de bak tegen Almere. Tegen de twee E-tjes, het F-je en het G-tje die toch maar mooi in de finale van de D speelden werd het een probleemloze 4-0.

De laatste ronde van Zukertort 1 was tegen het Probleem. Martijn won vlot van Jasper. Jeroen Loots gaf zijn dame weg aan Jeroen van Haastere en won steeds meer stukken terug tot hij toch nog won. Renzo en Floris gingen gelijk op tot Floris een toren weggaf. Tjark gebruikte 3 minuten tijd tegen Roger een kwartier en stond dus een kwaliteit achter. Daarna ging Tjark ook tijd gebruiken. Toen Tjark nog een kwartier had en Roger 2 minuten bood Tjark remise aan omdat hij geen winstplan zag en niet op vergissingen in tijdnood van Roger wilde spelen: 3,5-0,5.

Renzo
4,5
Jeroen
3
Martijn 4
Tjark
4,5

Het resultaat was dat Zukertort 1 had gewonnen met 9 van de mogelijke 10 matchpunten. Zukertort 1 en hoogstwaarschijnlijk ook VAS mogen naar het NK.

DE EINDSTAND:


Mp
Bp.
Zukertort D1 9
16
VAS D1 8
15½
Zukertort D3 5
10
Zukertort D2 5
Probleem D1 2
8
Almere D1 1
3

De nummer 1 en 2, Zukertort en VAS, gaan door naar het Nederlands Kampioenschap!