D


Verslag finale D-teams

Een ander verslag

Op 15 en 22 april werd de clubteams D van de SGA gespeeld in de Wethouder Verheijhal. Aan de voorronde deden 18 teams mee van telkens vier schakers van een club die geboren zijn in 1995 of later. Het verslag van deze voorronde staat al op de website. Zes van deze teams kwamen in de finale terecht: AdA '04, Almere, Het Probleem, VAS met twee teams en Zukertort.

Vooraf werden het eerste team van VAS, Zukertort en Almere als kanshebbers op de titel en op de twee plaatsen voor Baarn ingeschat door de kenners en dat kwam uit. Al was het enthousiasme van de spelers vrijwel overal even hoog, toch waren de schaakverschillen groot. AdA '04, Het Probleem en VAS 2 maakten onderling uit wie vierde, vijfde en zesde werden. De vierde plaats  was uiteindelijk voor Het Probleem met 3 matchpunten en 7 bordpunten. VAS 2 werd vijfde met 2 matchpunten en 6,5 bordpunten en AdA '04 werd zesde met 1 matchpunt en 5 bordpunten.

De verdeling van de hoogste drie prijzen was verschrikkelijk spannend  Bij het ingaan van de laatste ronde stonden de drie  teams in bordpunten precies gelijk op 11,5. Almere had echter een 100%-score aan matchpunten dankzij een overwinning op VAS 1, terwijl VAS 1 en Zukertort er allebei 6 hadden.
Zukertort had in de tweede ronde van VAS 1 verloren. Almere had de kansen in eigen hand en hoefde in de laatste ronde 'alleen maar' gelijk te spelen tegen Zukertort om ongedeeld eerste te staan. Dan blijkt maar weer hoe moeilijk 'alleen maar' is. De wedstrijd eindigde in 3-1 voor Zukertort. Het team van Zukertort werd onhoorbaar voor het Almereteam moed ingestraald door het team van VAS 1, want alleen door een overwinning van Zukertort op koploper Almere zou VAS 1 zelf weer in beeld komen om eerste te worden, als ze ten minste zelf flink zouden winnen van AdA '04. Ook dat was een eigenaardige situatie. Het komt immers niet vaak voor dat men bij VAS hoopt dat Zukertort wint. De 3-1 van Zukertort tegen Almere werd opgetekend toen het bij VAS 1 tegen AdA '04 nog 1-0 stond. Even kort rekenen leerde dat het minstens 3-1 moest worden om kampioen van de SGA te worden, want dan zou het onderling resultaat van Zukertort tegen VAS 1 de doorslag geven bij het gelijk eindigen in match- en bordpunten. En dat was precies wat er gebeurde.
Kortom, VAS 1 werd SGA-kampioen D-teams met 8 matchpunten en 14,5 bordpunten en Zukertort tweede met precies hetzelfde op onderling resultaat. Almere werd derde met gelukkig nog wel een beker, maar helaas geen plekje voor Baarn met 8 matchpunten en 12,5 bordpunten. De SGA gaat absoluut een vrijplaats voor Almere aanvragen, want het team hoort er net zo thuis als VAS en Zukertort. Duimen maar!

Naast de gebruikelijke bekers waren er nog diverse andere prijzen, zoals de bekers voor de topscorers. Admir Kustura van VAS 1 werd topscorer aan het  eerste bord met 5 uit 5 en Jari Bonsee van Almere deed dat precies hetzelfde aan het vierde bord. Midoen Pijloo van Zukertort kreeg een beker voor zijn 4,5 uit 5 aan het derde bord en Roger Bhoorakhan van Het Probleem en Thomas Loots van Zukertort verdienden er allebei een voor hun resultaat van 3,5 uit 5 op het tweede bord. Onderling hadden ze remise gespeeld. Roger nam de beker meteen mee, terwijl Thomas aangaf het niet erg te vinden om te wachten op de nabestelling. Klasse!

Verder waren er de sinds dit jaar ingevoerde oorkondes. De schoonheidsprijs was voor Admir Kustura voor zijn partij tegen Tjark Vos. De oorkonde was al uitgeprint toen Midoen Pijloo in de laatste ronde met een partij op de proppen kwam tegen Michiel van Andel die absoluut ook een schoonheidsprijs verdiende. Midoen kreeg er dus ook een. De spektakelprijs voor het opzienbarendste schaakgooi-en-smijtwerk was voor de onderlinge partij van Jari Bonsee en Casper van der Veen. Aangezien ik geen schaker ben en alleen maar toernooien kan organiseren, bekers kan uitdelen en stukjes kan schrijven raad ik iedereen aan zelf aan de jongens te vragen wat er nu precies zo spektakelig was aan die partij. Ik wist het, maar ben het inmiddels weer kwijt. De pechprijs was voor Bram Schiphorst die een partij hoorde te winnen, maar dat toch niet deed. De partij leverde hem geen punt op, maar wel een mooie oorkonde.

Rest mij nog te schrijven dat het toernooi probleemloos en sfeervol verliep, zoals we wel van deze jongelui gewend zijn, dat het tussen de partijen door fantastisch voetbalweer was en dat de mensen die in de sporthal boven ons alle medewerking gaven toen we vriendelijk verzochten de volumeknop iets terug te draaien bij de turnmarsmuziek. Het was een zeer geslaagde dag.

Huup Joosten bedank ik (ook namens Jaap Loeve) voor het arbitreren. Hij is er ook bij op 13 mei (Moederdag) bij de Grand Prix van Tal/DCG. We rekenen daar op vele deelnemers. Heeft iedereen ook de laatste Grand Prix van dit seizoen met de prijsuitreiking op leeftijdscategorie in zijn agenda staan? Die is op 20 mei bij Het Probleem.

Rozemarijn Vos