Grandprix Nieuwe Stijl JGA

Het bestuur van de JGA heeft besloten om de Grandprix toernooien op een andere manier te spelen. Deelnemers worden niet meer ingedeeld naar leeftijd maar naar speelsterkte. De toernooien worden gespeeld in groepen van 8 (soms meer) deelnemers van ongeveer gelijke speelsterkte. Er zijn 3 prijzen per groep. De speeltijd is 15 minuten per persoon per partij (15 min.p.p.p.p). Niet alle locaties van de organiserende schaakclubs bieden plaats aan alle kinderen die willen deelnemen. Meld je dus op tijd aan.

Waarom een Grandprix Nieuwe Stijl?
Zukertort was de eerste schaakclub die de grandprix nieuwe stijl organiseerde. Wij vinden het heel goed gegaan. Er waren maar liefst 83 deelnemers. Er waren veel kinderen die normaal niet aan een grandprix toernooi meedoen en dat geeft meteen een goed antwoord op de vraag;
Waarom een grandprix nieuwe stijl?
Ben je bijvoorbeeld 12 jaar en je schaakt net een half jaar of een jaar, dan heb je een grote kans te verliezen tegen leeftijdgenoten die al veel langer schaken. Het zijn dan ook vaak dezelfde kinderen die de prijzen winnen. Met de nieuwe grandprix speel je tegen anderen die ongeveer even sterk zijn als jezelf, en dat is op zich al leuker en bovendien maak je meer kans op een prijs. Hoe meer toernooien je speelt hoe sterker je wordt.

Hoe is de oude rating (speelsterkte) berekend?
Voor het eerste Grandprix toernooi nieuwe stijl hebben we alle deelnemers een beginrating toegekend. Sommigen hadden al een KNSB rating en die hebben we zo gelaten. Anderen hadden een jeugdrating via een andere bond of een clubrating. Al deze gegevens en de uitslagen van de grandprix van het vorige schaakseizoen hebben we met elkaar vergeleken. Natuurlijk gaat niet alles meteen goed. Er zullen ook bij volgende toernooien nieuwe deelnemers te hoog of te laag ingeschat worden. Voor de deelnemers die te laag ingeschat worden is dat natuurlijk niet zo vervelend, want zij winnen een prijs. Het volgende toernooi krijgen ze dan wel sterkere tegenstanders. Bij sommige deelnemers hebben we de beginrating naar boven of beneden bijgesteld zodat ze bij een volgend grandprix toernooi met een frisse start kunnen beginnen. Deze rating kan dus afwijken van de rating die op de website van Zukertort staat. Blijf dus niet uit teleurstelling weg.

Hoe komt de nieuwe rating tot stand?
De nieuwe rating komt tot stand na het invoeren van het resultaat dat je hebt behaald op het toernooi. Het gaat te ver om deze formule uit te leggen maar het komt erop neer dat als je meer bordpunten scoort dan op grond van je rating verwacht word je er veel ratingpunten bij krijgt. Als je minder scoort dan verwacht gaan er ratingpunten af. Bij een volgend toernooi wordt je ingedeeld op de nieuwe rating.

Wat betekent de Grandprix Score?
Bij elk toernooi wordt er een grandprix score berekend. Deze scores worden bij elkaar opgeteld. De 4 toernooien waarop je het best gescoord hebt tellen mee voor de eindstand. De eindstand geeft aan wie per leeftijdsgroep de beste is.

Hoe werkt de Grandprix Score?
De gemiddelde rating van de groep waarin je speelt wordt afgerond, gedeeld door 100, plus het aantal bordpunten dat je hebt gehaald.(Een gemiddelde rating is de rating van alle deelnemers in één groep opgeteld en gedeeld door het aantal deelnemers.) De grandprix score is niet bij elk toernooi hetzelfde ook al speel je in dezelfde groep omdat de rating van de deelnemers en daardoor de gemiddelde rating verschilt.

Namens de JGA, Monique Berkhout & Theo Finkenflugel (Jeugdschaakleiders TOZ)