Zesde VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi 2005


Tobias Kabos wint Zesde VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi

Op zondagmiddag 2 oktober stroomde de Wethouder Verheyhal vol met jeugdschakers. Allemaal kwamen ze om mee te doen met het 6de VAS Zwarte Veulenjeugdtoernooi. Op dat moment hadden enkele vrijwilligers van het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (VAS) de speelzaal reeds in orde gebracht om 85 jeugdspelers een leuke schaakmiddag te bezorgen. Bijna alles liep op rolletjes, met uitzondering van de techniek. De printer werkte niet naar behoren. Een nachtmerrie voor elke toernooi-organisator. Gelukkig bleek dat euvel makkelijk te verhelpen. Het stopcontact wat gebruikt werd, bevatte geen stroom. De medewerkers van de Verheyhal hebben dat snel verholpen en “stopten de stekker erin”. Verder verliep het indelen, alle goede bedoelingen van de indelers ten spijt, niet echt soepel. Maar gelukkig werd ook dat euvel uiteindelijk verholpen en kon er, met enige vertraging, eindelijk worden geschaakt.  

En dat gebeurde. De 85 deelnemers, verdeeld over 11 groepen, streden voor wat ze waard waren. De sterkste jeugdspelers uit deze regio speelden in Groep I. En de winnaar van die groep, mag zich een jaar lang de winnaar noemen van het VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi. Winnaar werd de 14-jarige Tobias Kabos uit Almere. Tobias verzamelde 4½ punt en bleef daarmee Joël de Vries en Admir Kustura een vol punt voor. Tobias kreeg niet alleen een prachtige beker, zoals alle groepswinnaars, maar ook een schitterend schaakschild, vervaardigt door John Pex, lid van verdienste van het VAS. Hij mag dat een jaar houden en volgend jaar opnieuw verdedigen.

Er was nog een schaakschild te verdienen. En dat was voor het meisje dat de meeste punten verzamelde. Daarvoor waren een aantal kapers op de kust: Deborah Ng, Sanne ter Schegget, Daphne Messelink en Admira Kustura. Maar zij allen werden afgetroefd in puntenaantal door Farahdiba Pijloo die in groep 9 maar liefst 5 punten scoorde. Het schitterende rode schild gaat dus een jaar lang naar de familie Pijloo.

De medewerkers van het toernooi hopen dat iedereen een leuke schaakmiddag heeft gehad en hoopt iedereen volgend seizoen weer te zien bij het 7de VAS Zwarte Veulenjeugdtoernooi.

Enrico Vroombout
jeugdleider VAS