GRAND PRIX ALMERE

Afgelopen zaterdag werd de Grand-Prix van Almere gespeeld. Het deelnemersveld was kleiner dan vorig jaar (2007), maar met 66 jeugdige schakers was dit tot nu toe het best bezochte grandprix toernooi van de SGA.

Verdeeld over acht groepen werd er tot aan de laatste ronde gestreden om de felbegeerde bekers, die stonden te wachten op de beste drie van iedere groep.

Groep 8 was een tienkamp waarin Tim Huisman en Tyro Bekedam beide uit Amsterdam om de 1e plaats streden. Winnaar werd Tim met 8.5 punt, Tyro eindigde met 8.0 punten als uitstekende 2e, 3e werd Nushin Amel met 6.5 punt.

In groep 7 werd de strijd in de laatste ronde beslist tussen Job ít Hooft (Almere) en Aryan Niknam Maleki. Beiden hadden 6 punten en speelden tegen elkaar. Aryan wist de partij te winnen en werd daardoor winnaar van groep 7. Job eindigde op een mooie 2e plaats met 6 punten. Iwan Bekedam eindigde met 4 punten als 3e.

In groep 6 waren nog een viertal kanshebbers voor de eerste drie plaatsen. Doordat alle vier de spelers wonnen, veranderde er niets aan de stand. Nathaniel Jusia (Almere)werd 3e, de 2e plaats was voor Richard van Pareren(Almere) en Tip Ketelaar (Amsterdam) werd winnaar.

Groep 5 was waarschijnlijk wel de spannendste. Drie spelers stonden met 5 punten op de eerste plaats. Twee speelden in de laatste ronde tegen elkaar, hierdoor had de derde speler het op papier het makkelijkst.
Torsten Dales (Almere) won zijn partij en kwam op 6 punten, De strijd tussen Wouter Groen(Almere) en Aron Janssen(Amsterdam) werd gewonnen door Aron. Hij kwam ook op 6 punten. Maar de onderlinge strijd tussen Torsten en Aron was gewonnen door Torsten zodat deze 1e werd. Aaron werd 2e en Wouter pakte de 3e plaats.

Groep 4 werd met overmacht gewonnen door Emily Mes uit Leiderdorp met 6punten. Dit meisje verloor een partij in de vierde ronde van Tjalling Ruijs uit Almere. Doordat Tjalling zelf verloor van Ian Kleton werd Ian 2e met 4 punten evenals Tjalling die 3e werd.

Groep 3 werd in de laatste ronde beslist. Adrian Sluis versloeg Veron Roesink,waardoor Adrian 1e werd met 6 punten. Veron bleef steken op 5punten. Hij werd toch 2e omdat hij de onderlinge wedstrijd tegen Robert Meijerink had gewonnen. Robert eindigde met 5 punten als 3e.

In groep 2 maakten drie spelers de dienst uit. Milo Cornelissen(Amsterdam), Paul van Pareren(Almere) en Alexander Flick streden om de bovenste drie plaatsen. Helaas voor Paul verloor hij van Milo in ronde 6 en verspeelde daar zijn 1e plaats.

Alexander bleef winnen en pakte de 1e plaats met 6 punten, Paul won de laatste ronde en eindigde als 2e met 5.5 punt, terwijl Milo de 3e plaats pakte met 5 punten.

In groep 1 werd in de tweede ronde al de titanenstrijd gespeeld tussen Ivo Knottnerus (Almere) en Roger Bhoorakhan(Amsterdam). Deze partij won Roger. Doordat Ivo in de 3e ronde remise speelde en Roger verloor werd de spanning weer groter.

In de 4e ronde speelde Ivo remise tegen clubgenoot Michiel van Andel(Almere) waardoor Roger weer een punt voor kwam te staan. Deze voorsprong gaf Roger niet meer uit handen en hij werd dan ook de verdiende winnaar met 6 punten van deze Grand-Prix. Ivo scoorde 5 punten en pakte de 2e plaats.

Op de 3e plaats eindigde Michael Bekker uit Leiderdorp met 4 punten.

Tussen de partijen door konden de kinderen schaken tegen de "Beer" Danny. In een zestigtal partijen van 1 minuut tegen 3 minuten verloor de Beer slechts drie keer.

Tevens waren er een tweetal aanmoedigingsprijzen. Een voor Robin Knapen(Almere) welke zijn eerste toernooi speelde en een halfje haalde. De andere prijs ging naar de jongste deelnemer Maarten Hoeneveld (5 jaar). Hij behaalde in groep 4 een punt.

Voor beide spelers een verrassende ontwikkeling aan het eind van deze prijsuitreiking.

De totale eindrangschikkingen van alle groepen zijn hier te vinden.

Dank aan alle vrijwilligers en tot volgend jaar.

Ton Sprong