Categorie D 2006

 

In het weekend van 21 en 22 januari werd het persoonlijk kampioenschap voor kinderen geboren in 1994 of later verspeeld. Vooraf werd gedacht dat de strijd voornamelijk zou gaan tussen Admir en Jeroen (Renzo deed helaas niet mee), terwijl Martijn en Wesley zouden proberen de derde plaats te behalen, ook deze plaats geeft recht op deelname bij het Nederlands Kampioenschap.

Maar zoals het zo vaak gaat bij dit soort wedstrijden: sterke spelers worden zenuwachtig en het vinden van goede zetten gaat steeds meer moeite kosten, terwijl anderen boven zichzelf uitstijgen en van middenmoter plotseling topper lijken te worden.

Op de eerste dag bleek daar echter nog weinig van: Na vijf ronden ging Admir aan de leiding met vier maal winst en één maal remise tegen, juist ja, Jeroen. Jeroen volgde op een halve punt want behalve remise tegen Admir, had hij ook remise tegen Martijn gespeeld.

Martijn had de eerste ronde al een halfje verspeeld aan Bart van Baal (een prima prestatie van Bart) en stond dus ook op vier. Wesley en Ivo bleven de eerste dag steken op drie punten en zo leek na dag één al duidelijk wie er naar het Nederlands Kampioenschap zouden gaan.

 

Ook na de zesde ronde op de tweede dag leek er weinig aan de hand: Admir maakte remise met Martijn (tja, het trio favorieten was erg lief voor elkaar) en Jeroen won van Sanne.

Wesey en Ivo wonnen allebei en mochten nog hopen op een van de ereplaatsen. Ook Ricky was stiekem opgeklommen en had net als Wesley en Ivo vier punten.

In de zevende ronde speelde Jeroen tegen Ivo en bouwde op zijn eigen rustige wijze een winnende stelling op, om vervolgens remise aan te bieden! Daar hoefde Ivo natuurlijk niet lang over na te denken. Martijn had een slechte stelling tegen Jeroen van Haastere goed gekeeped en mocht alweer aan winst denken. Daar kwam, nadat hij pardoes zijn dame had weggegeven, natuurlijk niets meer van terecht. Intussen had Admir zich verslikt in Ricky: een stukoffer pakte niet goed uit en toen Ricky met een fraai (tijdelijk) dameoffer nog een toren erbij pakte, staakte hij de strijd. Wesley won zijn partij wel, en zo kon het gebeuren dat na zeven ronden Jeroen een halfje voorliep op maar liefst vijf achtervolgers: Ivo, Wesley, Admir en verassend Jeroen vH en Ricky. Martijn liep daar weer een halfje op achter.

In de achtste ronde stelden Admir, Ivo, Wesley en Martijn orde op zaken door vlot te winnen. Intussen leek een nieuwe verassing in de maak. Ricky had Jeroen in de tang en matzetten leek een kwestie van korte duur. Matzetten lukte net niet maar toen de kruitdampen waren opgetrokken had Ricky een pion meer bij goede stand. Jeroen had geluk dat hij de open lijn kreeg en kon eindelijk tegenspel ontwikkelen. Met beide vlaggen op vallen een bijna leeg bord werd deze partij remise.

De laatste ronde was daarom in allerlei opzichten beslissend. Admir, Jeroen en Wesley gingen aan kop met 6 punten. Daarachter Ricky, Martijn en Ivo met 5 ½ punt. De indeling zorgde ervoor dat iedereen zijn kansen in eigen hand had: Wesley speelde tegen Jeroen, Admir tegen Ivo en Ricky tegen Martijn.

Als eerste ging Ricky onderuit: na twee voortreffelijke partijen tegen Admir en Jeroen ging de kaars uit. Na stukverlies gaf hij direct op! Admir maakte korte metten met Ivo, en eigenlijk deed Jeroen dat ook met Wesley.

Daarmee eindigden Jeroen en Admir op de gedeelde eerste plaats en zij zullen nog een korte match spelen om het kampioenschap. Ongedeeld derde werd uiteindelijk toch Martijn, die dus ook een uitnodiging voor het NK tegemoet kan zien.

Sanne speelde een goed toernooi en eindigde als beste meisje. Ze mag dus meedoen aan het NK voor meisjes.

 
De beslissingswedstrijd is gespeeld op 27 januari bij Zukertort. In de eerste partij kwam Admir duidelijk in het voordeel: Jeroen werd stevig ingesnoerd maar vervolgens kon Admir geen goed plan vinden en bood remise aan, wat dankbaar werd geaccepteerd. Aan de tweede wedstrijd waren de vermoeienissen en spanningen af te lezen. Na een wisselvallige opening gaf Admir eerst een pion en vervolgens een stuk weg. Daarna restte hem slechts de overgave. Niettemin een prima prestatie van deze jongeman, die nog zo jong is dat hij het volgend nog eens kan proberen in deze categorie.

Jeroen dus winnaar en kampioen! Van harte gefeliciteerd.

Theo Finkenflugel


De eindstand:

 

 

Naam

Rating

Score

 

 

 

 

1

Admir Kustura

1508

7

2

Jeroen Loots

1427

7

3

Martijn van Andel

1368

6.5

4

Wesley Ng

1345

6

5

Ivo Knottnerus

1105

5.5

 

Paul van Pareren

1102

5.5

 

Ricky Spierenburg

1066

5.5

 

Sanne ter Schegget

1010

5.5

 

Bart van Baal

945

5.5

10

Jeroen van Haastere

1137

5

 

Daphne Messelink

1136

5

 

Yannick Timar

1084

5

 

Midoen Pijloo

1049

5

 

Farahdiba Pijloo

920

5

 

Rens van Mens

0

5

16

Teddy Tan

0

4.5

 

Jari Bonsee

0

4.5

18

Fario Schram

976

4

 

Bart de Jongh

0

4

 

Timon Idzinga

0

4

21

Bastiaan Eisses

1004

2

 

Jan Thomas Peters

0

2

 

Prya Timar

0

2

 

Timothy van Hijfte

0

2

25

Merlijn Pieterse

0

1