Pupillendag SGA 21 april 2007

Eindstanden

Zaterdag 21 april 2007 was de Jan Hekmanschool voor het tweede jaar op rij het toneel voor het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA voor de jongste leeftijdscategorieën, de SGA Pupillendag. Er was dit jaar een ongekend hoge opkomst met maar liefst 41 kinderen. Het beleid om dit jaar ook aspirant-leden van schaakverenigingen toe te laten heeft wat dat betreft zeker zijn vruchten afgeworpen. Op deze wijze kan de Pupillendag ook bijdragen aan de continuïteit van het Amsterdamse jeugd- en clubschaak. De uitslagen laten zien dat het verder in de breedte wel goed zit met het Amsterdamse jeugdschaak. De bekers waren niet zoals bij de oudere jeugd het monopolie van Zukertort en VAS, maar bleken na afloop eerlijk over alle clubs uit de regio verdeeld te zijn.

H-jeugd (geboren in of na 2000; 10 deelnemers)
Het kampioenschap bij de kleinsten is altijd een feestje. Net de schaakregels machtig en meer geïnteresseerd in het leegroven van het bord dan het matten van de ander, spelen deze kinderen van 6 en 7 jaar elk partijtje met volle inzet! Vanzelfsprekend is de winnaar in deze categorie elk jaar een verrassing, want het zijn (bijna) allemaal debutanten. De enige deelnemer met toernooi-ervaring was Ayanda Schram, die al een paar Grand Prix-toernooien op zijn naam heeft staan. In de eerste ronde werd hij echter al direct op een nederlaag getrakteerd door Daniel van Dijk van De Amstel. Nu was het bij de H-tjes toch al het toernooi van De Amstel, want de jonge Uithoorner David van Boxtel won de ene partij na de ander.

In de vijfde ronde viel de beslissing, toen David en Ayanda elkaar ontmoetten. Ayanda moest winnen om op gelijke hoogte te komen, maar slaagde daar niet in. David won vervolgens ook zijn laatste twee partijen. Kampioen met een 100%-score, dat lijkt een mooi begin voor een carrière in het Amsterdamse jeugdschaak. Ayanda Schram en How-Jong Lai (Tal/DCG) eindigden allebei op 5 uit 7. Een beslissingswedstrijd om de tweede prijs eindigde in 1-1. Omdat Ayanda in het kampioenschap meer weerstandspunten had gescoord (dus sterkere tegenstanders had gehad) was de tweede prijs voor hem en de derde prijs voor How-Jong Lai. Het beste meisje was hier Madelief Koopmans uit Diemen (AdA '04) die 2½ punt bij elkaar speelde. Samen met David mag zij naar het NK, dat op 23 juni in Gouda gehouden wordt.

G-jeugd (geboren in 1999; 13 deelnemers)
Voor een spannend toernooi moest je op deze Pupillendag bij de G-tjes zijn. Van tevoren had iedereen zijn geld gezet op Maarten DeBoeck (VAS), die ook vorig jaar al kampioen was. Maar het was zijn clubgenote Vera van der Linden die de show stal. Na drie ronden had Adrian Sluis van Caïssa als enige nog de volle 100% gescoord. In de vierde ronde verloor hij echter van Maarten, die zo met 3½ punt de leiding overnam. Maar de leiding moest hij daarna al direct weer afstaan aan Vera, die hem in ronde 5 wist te kloppen. Zij deelde de leiding met Adrian, die ook op 4 uit 5 was gekomen. Op een half puntje volgden Alexander Flick (Caïssa), Maarten, Victor Storm van 's Gravesande (AdA '04) en nog en verrassend sterk meisje, Merel Bouma (AdA '04). Alles nog mogelijk dus! In de voorlaatste ronde wist Vera haar mede-koploper te lossen. Zelf versloeg zij Merel, terwijl Adrian door zijn clubgenoot Alexander opgeknoopt werd. Maarten en Alexander wonnen ook en waren zo haar laatste concurrenten.

Helaas voor Vera sloeg in de laatste ronde het noodlot toe. Ze dacht in één keer met haar dame mat te kunnen geven, maar zag niet dat die dame gewoon geslagen kon worden... Maarten en Alexander maakten geen fout en eindigden zo beiden op 5½ uit 7, een half punt voor Vera en Adrian, die 5 uit 7 haalden. In de beslissingswedstrijden lieten Alexander en Adrian er geen verwarring over bestaan wie de sterkste was. Alexander klopte Maarten overtuigend met 2-0 en Adrian deed hetzelfde met Vera. Alexander Flick dus kampioen van de SGA bij de G-jeugd. Mede door de derde prijs voor Adrian Sluis een prachtig succes voor Caïssa. Vera mag zich meisjeskampioen van Amsterdam noemen in deze leeftijdscategorie. Samen met Alexander, Maarten en Adrian mag zij naar het NK.

F-jeugd (geboren in 1998; 18 deelnemers)
Het kampioenschap bij de F-jeugd was minder sterk bezet dan de voorgaande jaren. De SGA telt in de jaargangen 1996-1997 vele toppers, in de jaargang 1998 zijn dat er wat minder. Grote favoriet was Victor Torres Gomez (Almere), met als voornaamste concurrent Milo Cornelissen (VAS). Daarnaast zouden Tijmen van den Brink (AdA '04) en Abel Schaefers (VAS) misschien voor verrassingen kunnen zorgen. En zo is het toernooi eigenlijk ook verlopen. Victor en Milo begonnen met drie degelijke overwinningen op rij. De anderen lieten af en toe al wat steekjes vallen. Abel verloor in eerste ronde van de verrassing van dit kampioenschap, Rutger Conijn (AdA '04). Rutger schaakt nog maar pas een halfjaar, maar kan al prima mee op dit niveau. In de vierde ronde kwam er tekening in de strijd. Victor versloeg Milo in een goede partij en Abel trakteerde Tijmen op zijn tweede nederlaag (eerder was Milo al te sterk gebleken).
Daarna leverde Abel opnieuw een topprestatie. Als enige wist hij koploper Victor een remise te ontfutselen. Zo stonden met nog twee ronden te gaan Victor, Milo en Abel op de eerste drie plaatsen met respectievelijk 4½, 4 en 3½ punt. Helaas voor Abel had zijn clubgenoot Milo in ronde 6 geen genade met hem, wat Abels tweede nederlaag betekende. Dat gaf drie kinderen de kans Abel voorbij te steken, namelijk Tijmen, Rutger en Jonathan ten Have (VAS), die alledrie met 4 uit 6 de laatste ronde ingingen. In de zevende ronde hadden Rutger en Jonathan pech dat zij een sterke tegenstander troffen. Rutger verloor kansloos van Victor, die zo de kampioenstitel haalde met 6½ uit 7. En ook Milo maakte geen fout tegen Jonathan. Met 6 uit 7 werd hij tweede. De derde prijs werd zo met 5 uit 7 een prooi voor Tijmen die Bart Zonneveld versloeg. Abel kwam met 4½ uit 7 net een halfje te kort. Het beste meisje was Hannah van der Pas, die 4½ uit 7 scoorde, onder andere door alle drie de andere deelnemende meisjes te verslaan. Victor, Milo, Tijmen en Hannah gaan naar het NK. Iedereen daar veel succes gewenst!