Persoonlijk Kampioenschap Categorie C

Jeroen Loots wint PK-C
Farahdiba Pijloo is meisjeskampioene.

De PK-C werd op 1, 2 en 3 februari 2008 gehouden in de Wethouder Verheijhal. In zeven ronden Zwitsers moest uitgemaakt worden welke twee gelukkigen zich voor het NK Jeugd en het NK meisjes zouden plaatsen. Er kwamen zestien deelnemers opdagen. Sjors Polm was er wel de eerste avond, maar bleef de tweede en derde dag weg. Na een ingesproken vraag waar hij bleef op de ochtend van de tweede dag werd hij 's middags alsnog per mail afgemeld. De tweede en derde dag had er dus steeds iemand een bye.

Van de vijftien deelnemers die tot het eind toe bleven waren er zeven deelnemers die nog een D zijn. Vijf daarvan, Tjark Vos, Roger Bhoorakhan, Thomas Loots, Michiel van Andel en Farahdiba Pijloo zijn tweedejaars D en Midoen Pijloo en Hing Ting Lai zijn eerstejaars D. De acht echte C-tjes waren op ratingvolgorde Renzo FinkenflŁgel, Jeroen Loots, Martijn van Andel, Wesley Ng, Ivo Knottnerus, Fario Schram, Yannick Timar en Sanne ter Schegget. Roger, Thomas en Farahdiba hadden zich al voor het NK-D geplaatst en de verwachting dat Tjark daar ook naartoe zal mogen is gerechtvaardigd. Aangezien dit jaar de NK-D tijdens de NK-C gehouden wordt zouden die kinderen die zich voor de NK-D en de NK-C zouden plaatsen dus moeten kiezen. Een goede lezer kan aan alle achternamen constateren dat er maar liefst twee stellen broers en een zus en broer aan de PK-C meededen.

Voor het eerst speelden we de PK-C met een bedenktijd van vijf kwartier p.p.p.p., waardoor we net als de A's en B's al op vrijdagavond moesten beginnnen. Ik heb de indruk dat deze speelwijze goed beviel.

Heel lang zag het ernaar uit dat D-tje Roger het toernooi op zijn naam zou schrijven. Tot en met de zesde ronde stond hij gedeeld of ongedeeld eerste. In de laatste ronde had hij aan een remise genoeg om zeker te zijn van de eerste of gedeeld eerste plaats. Wel voelde hij de hete adem van Jeroen, Tjark en Fario in zijn nek. Elk van deze vier kon het toernooi nog winnen, want bij gelijk eindigen op bordpunten zouden we barrages spelen om het kampioenschap en dus de NK-plaats eerlijk toe te wijzen. Roger had 5 punt, Jeroen 4,5 en Tjark en Fario 4. De computer beschikte dat Roger in de laatste ronde tegen Tjark zou spelen en Jeroen tegen Fario. Tjark won en kwam daarmee net zoals Roger op 5 punt. De partij tussen Fario en Jeroen was toen nog bezig. Fario moest winnen en Jeroen had aan een remise genoeg om gedeeld eerste te worden en zo aan barrages mee te doen. Jeroen had daar echter heel andere ideeŽn over en won nogal overtuigend, waarmee hij ongedeeld eerste werd en naar het NK-C mag. Jeroen heeft vier keer gewonnen en o.a. remise gespeeld tegen Tjark en Roger. Roger werd tweede op WP en Tjark derde. De vierde prijs met 4,5 punt was op WP voor Renzo en de vijfde voor Martijn.De nummers 1 t/m 3 spelen alledrie bij Tal/DCG. Jeroen en Tjark zijn hoofdlid bij Zukertort en Roger bij Het Probleem.

Farahdiba schaakte 3 punt bij elkaar, een halfje meer dan Sanne. Ze heeft ervoor gekozen deel te namen aan het NK-D meisjes. Sanne ter Schegget mag daarom naar het NK-C meisjes.

Het toernooi leverde diverse verrassingen op. Zo heeft Fario een gigagrote ratingsprong gemaakt door met een rating van 1339 een TPR van 1457 te halen. Fario is het meest van iedereen op de foto gezet omdat hij bij de prijsuitreiking ten onrechte de beker voor de vijfde plaats uitgereikt kreeg. Hij wist zeker dat dat niet kon kloppen en inderdaad was er een uitslag verkeerd ingevoerd en was Martijn vijfde. Fario was zesde. De eennahoogste ratingsprong was voor Michiel, die zevende werd. Er was een oorkonde voor Hing Ting als beste tweedejaars D.

Rozemarijn Vos

Volledige eindstand