Persoonlijk Kampioenschap Categorie E

Milo Cornelissen wint PK-E
Hannah van der Pas is beste meisje.

De PK-E werd op zondag 3 februari 2008 gehouden in de Wethouder Verheijhal. In zeven ronden Zwitsers moest uitgemaakt worden welke vijf gelukkigen (de vier besten en het beste meisje) zich voor het NK-E Jeugd en het NK-E Meisjes in Waalwijk zouden plaatsen. Er kwamen maar liefst twintig deelnemers opdagen. How Jong Lai, Ayanda Schram, Mo Kruiswijk en Menno West zijn G-tjes en mogen over twee jaar nog steeds aan dit toernooi meedoen. Alexander Flick, Adrian Sluis, Youssef el Jarmouni, Maarten De Boeck, Oscar Peereboom en Alexander Pohle zijn F-jes en mogen volgend jaar nog wel meedoen, maar daarna niet meer. De overige tien deelnemers zijn echte E's. Voor hen was dit de laatste keer PK-E. Gelukkig kwamen er dit jaar twee meisjes opdagen, waardoor we ook een echte meisjeswedstrijd hadden. Dit waren Hannah van der Pas, die vorig jaar als F-je al tweede meisje in de E was, en Alette Kooiker.

Het was heel verheugend dat er veel jonge kinderen meededen. Wat wel jammer was, was het feit dat aardig wat kinderen de grootste moeite hadden met noteren, terwijl in de uitnodiging die iedereeen per post thuis had gekregen toch heel duidelijk stond dat noteren verplicht was. Het is niet zo dat ik dat zomaar bedacht heb, maar de vergadering van jeugdleiders van alle verenigingen met een jeugdafdeling van de SGA heeft dit zo besloten. Dit toernooi is immers de selectie voor NK-plaatsen en op een NK moet je noteren, dus moet er op dit PK ook genoteerd worden. Er zijn dit jaar binnen de SGA negen toernooien waar noteren niet hoeft (de buitengewoon gezellige grand-prixtoernooien die nergens voor selecteren en de pupillendag die selecteert voor het NK-F, het NK-G en het NK-H), dus vond de vergadering van jeugdleiders het terecht dat het een keer per jaar wel moet.

Als aan een toernooi waar je moet noteren kinderen meedoen die niet of nauwelijks kunnen noteren kom je als organisatie voor flinke problemen te staan. Huilende kinderen is nu niet bepaald het doel waarnaar we streven, maar wat ook niet kan is tegen sommigen zeggen dat het niet hoeft, terwijl anderen er veel tijd in steken om wel netjes hun partij te noteren en daardoor minder tijd over hebben voor het daadwerkelijke schaken en daardoor zelfs hun partij verliezen. We hebben het nu maar opgelost door een enkeling opdracht te geven om de eerste tien zetten met behulp van de tegenstander te noteren, maar dat wil ik volgend jaar echt niet meer doen. Het is niet eerlijk voor de anderen! Kortom: een oproep aan de jeugdleiders om erop toe te zien dat kinderen die zich opgeven voor de PK-E in ieder geval enigszins kunnen noteren (het hoeft nu ook weer niet perfect) en om ouders te adviseren om hun F-jes en G-tjes die nog niet kunnen noteren op te geven voor de pupillendag en E-tjes die graag mee willen doen te (laten) leren noteren. Noteren hoort bij de schaaklessen uit de stappenboekjes. Binnen de SGA is er een bewuste keuze gemaakt om de PK's verspreid over diverse dagen te houden. D's kunnen meedoen in hun eigen toernooi, maar ook in de C, B of A, E's kunnen meedoen aan hun eigen toernooi, maar ook in de D en F-jes, G-tjes en H-tjes kunnen meedoen in hun eigen toernooi, maar ook in de E, ten minste als ze eraan toe zijn.

Vooraf bestond de verwachting dat de strijd om het kampioenschap vooral tussen Victor Torres Gomez, Milo Cornelissen, Tijmen van den Brink, Koen van Remundt en Abel Schaefers zou gaan met G-tje How Jong Lai als outsider. Deze kinderen hebben immers de hoogste rating van de groep. De overige E-tjes waren Jonathan ten Have, Serge van Haag en DaniŽl Schneider. Victor speelde in de derde ronde remise tegen Tijmen en verloor in de vijfde ronde van Milo, die daarmee zeer stevig op kop kwam met 5 uit 5. Toen Milo in de zesde ronde van Abel won stond hij anderhalve punt los van de rest van het veld en was zijn kampioenschap zekerheid geworden. De laatste ronde bracht nog spanning, want Youssef kwam heel goed te staan tegen Milo, waarmee Youssef ineens plaatsingskansen kreeg, maar Milo wist zich er keurig uit te redden. Milo is een indrukwekkende en overtuigende kampioen met 7 uit 7.

Victor haalde 5,5 uit 7 en Tijmen ook. Allebei verloren ze van Milo en tegen elkaar speelden ze remise. Op weerstandspunten kreeg Victor de beker voor de tweede plaats en Tijmen die van de derde. Abel werd ongedeeld vierde met 4,5 uit 7 (verloren van Milo en Victor en remise tegen Daniël). Milo, Victor, Tijmen en Abel mogen naar het NK (twee hele dagen in Waalwijk). De vijfde plaats gaf geen recht meer op NK-deelname, maar wel op een beker. Alexander Flick, How Jong, Koen, Jonathan en DaniŽl eindigden allevijf met 4 uit 7, waarbij Alexander en How Jong de meeste weerstandspunten hadden. Alexander had meer SB-punten dan How Jong, dus kreeg hij de beker voor de vijfde plaats. Daarnaast ontving hij een ingelijste oorkonde als beste F-speler en How Jong een als beste G-speler.

Het meisjeskampioenschap was nog minder spannend. Hannah liep al snel op Alette uit en eindigde als dertiende met 3 uit 7. Zij ontving als E-kampioene een grote beker en mag naar het NK-E. Alette ontving een oorkonde omdat zij met haar resultaat ver en ver geëindigd was boven al die kinderen die niet aan het toernooi mee durfden te doen. Overigens heeft Alette keurig netjes al haar partijen tot het eind toe genoteerd.

Naar het NK gaan dus:
Milo Cornelissen
Vicor Torres Gomez
Tijmen van den Brink
Abel Schaefers.
Hannah van der Pas mag naar het NK-E voor meisjes.

Beste F: Alexander Flick
Beste G: How Jong Lai
Aanmoedigingsoorkonde: Alette Kooiker
De pupillendag die selecteert voor de nationale pupillendag is op zaterdag 19 april. Deze dag wordt elk jaar tot in de puntjes verzorgd door AdA '04. Noteren hoeft niet. Een leuke dag is gegarandeerd.

Rozemarijn Vos

Volledige eindstand