Pupillendag SGA (PK-FGH)

Uitslagen

Het weekend van 19-20 april was een mengeling van traditie en vernieuwing. Zondag 20 april mochten de D-teams de spits afbijten als schakers in de nieuwe Verheyhal in Amsterdam-Oost. Voor de allerjongsten bleef alles bij het oude. Voor de derde maal organiseerde AdA 04 de Pupillendag van de SGA (PK FGH-jeugd) in de Hekmanschool te Ouderkerk aan de Amstel. Net als vorige jaren verliep het toernooi weer op rolletjes dankzij de voortreffelijke toernooiorganisatie door Rients Okma.

H-jeugd (geboren in of na 2001)
Bij de kinderen in de H-categorie hadden we dit jaar het kortste toernooi ooit. In deze groep had zich slechts één deelnemer aangemeld, Yusif Ismailov. Die kon dus direct tot kampioen gekroond worden. Omdat Yusif natuurlijk niet de hele middag niets kon doen, nam hij dus ook maar deel aan het kampioenschap voor de ...

G-jeugd (geboren in 2000)
Bij de G-jeugd waren er, inclusief Yusif als H-tje, veertien deelnemers, waaronder twee meisjes van AdA 04, Madelief Koopmans en Bodille Blomaard. Die konden zich allebei prima staande houden temidden van het geweld van al die jongens. Bij het ingaan van de laatste ronde lag Madelief nog een half puntje voor op Bodille. De laatste ronde bracht de ontknoping met de partij tussen beide dames. Bodille wist de ontmoeting in haar voordeel te beslissen en bleef Madelief zo een half puntje voor. Felicitaties aan opnieuw een kampioen uit Ouderkerk aan de Amstel.

Bij de jongens was het eigenlijk geen moment spannend. Helaas, het is niet anders. Talentjes als David van Boxtel (De Amstel) en Ayanda Schram (Zukertort) hadden soms wat moeite om de aandacht bij de partij te houden. En ja, dan gaat er wel eens wat mis op dat schaakbord.... Wie er wel het koppie bij wist te houden was Mo Kruiswijk. Het jonge talentje van VAS zat partij na partij geconcentreerd achter het bord en mikte de ene tegenstander na de ander omver. Het logische resultaat was een prachtige score van 7 uit 7. Van deze sympathieke jongeman gaan we meer horen als je het mij vraagt! De tweede plaats was verrassend voor David Kokes (Zukertort). Alleen in Mo moest hij zijn meerdere erkennen; verder won hij alles afgezien van een remise tegen David van Boxtel. De 3e plaats was voor Ayanda met 4 uit 7. Mo en David gaan samen met Bodille naar het NK in Gouda in juni.

F-jeugd (geboren in 1999)
Het kampioenschap van de negenjarigen telde achttien deelnemers en kende een wel heel onverwachte ontknoping. In het begin leek het kampioenschap op een eenzijdige vertoning uit te draaien. Nou ja, eigenlijk een tweezijdige vertoning. Adrian Sluis en Alexander Flick, beiden van Caïssa, waren superieur aan al hun concurrenten en begonnen allebei met vier overwinningen. Toen zij in de 5e ronde remise tegen elkaar speelden, wist iedereen het zeker. Die eindigen allebei met 6 uit 7 en mogen dan ook allebei naar het NK-F. Moeten ze alleen nog effe een beslissingsmatch spelen om de titel. Maar ja, je zou het bijna vergeten, het gaat over sport. En in sport kan alles gebeuren (behalve dat PSV verliest en Ajax toch nog kampioen wordt).

In de zesde ronde had Adrian Tural Ismailov (Probleem) als tegenstander. Tural was het toernooi sterk begonnen, maar kwam er ditmaal niet aan te pas. Binnen de kortste keren had Adrian het punt binnen. Ondertussen was Alexander geweldig aan het worstelen met een ander schakertje van VAS, Youssef El Yarmouni. Hier was het omgekeerde aan de hand. Na een zet of twintig stond het gelijk. Tien zetten later stond het nog steeds gelijk. Weer tien zetten en daarna nog eens tien zetten stond het nog steeds gelijk. Adrian heeft ondertussen gewonnen en Alexander wordt een beetje gespannen. "Ik zal toch niet..." Heel, heel veel later, in een toreneindspel met allebei twee pionnen maakt Youssef dan toch een foutje. Alexander wint een pion, beiden halen een dame en die dames worden weer afgeruild. En dan, dan staat Alexander opeens gewonnen in het resterende pionneneindspel. Snel, snel spelen, want dan is het klaar! Maar helaas, ook in eindspelen zijn hardlopers vaak doodlopers. Alexander zet Youssef bijna pat. Die kan alleen nog maar met zijn laatste pion een zet doen. En dan moet Alexander kiezen: of die pion slaan en dan is het pat. Of die pion niet slaan - en dan haalt Youssef een dame! Zo eindigde deze geweldig spannende partij in remise.

"Nou, dat is beslist" dacht iedereen. Adriaan een half puntje voor, dat is een gelopen race. Alexander had Maarten DeBoeck als tegenstander in de laatste ronde. De VAS-ser was ditmaal niet erg op dreef. In een partij waarin de kansen op en neer gingen, liet Maarten uiteindelijk in een pionneneindspel zomaar een pion van Alexander doorlopen. Dat kwam hij niet meer te boven en 1-0 voor Alex dus.

Ondertussen zat Adrian te worstelen met die dekselse Youssef. Nu overkwam hem hetzelfde als Alexander in de vorige ronde. Zelf nog bezig zijn en per se moeten winnen als je concurrent al lang en breed gewonnen heeft. En ook nu bleef het maar steeds een gelijke stand. Na veel ruilen kwam er een paardeindspel op het bord met voor beide heren een vrijpion. Alleen, die van Youssef stond aan de rand van het bord en daar zijn paarden nooit op hun sterkst. Opeens was de pion van Youssef er door en kort daarna stond Adrian mat! Zo werd de eindstand: Alexander op 1 met 6 uit 7 en op de gedeelde tweede plaats met allebei 5 uit 7 een dolgelukkige Youssef en een ontroostbare Adrian.

Om uit te maken wie er van hen naar het NK mag, moesten zij na afloop nog een beslissingsmatch van twee partijen spelen. En dat is het mooie van sport: dan komt het niet meer op schaaktechniek alleen aan, maar vooral op mentale kracht. Adrian liet zien dat hij dat in huis heeft. Hij vermande zich, zette zich over zijn teleurstelling heen en won beide beslissingspartijen overtuigend. Zo was de 2e prijs en kwalificatie voor het NK voor Adrian, terwijl Youssef genoegen moest nemen met de 3e prijs. Maar Youssef heeft alle reden om tevreden te zijn, want hij kan terugzien op een geweldig toernooi!

Bij de meisjes was de strijd nauwelijks minder spannend. Eerst wist Merel Bouma (AdA 04) de meeste punten te verzamelen, daarna was dat Hanae Matsuda (Zukertort). De dame met de beste finish was echter Vera van der Linden (VAS), die met 4 uit 7 Hanae een half puntje en Merel een vol punt voorbleef. Ook Vera gaat naar het NK in Gouda.

Bas de Melker