Pupillendag SGA 2012

Zaterdag 21 april waren de jongste schakers van de SGA te gast bij Het Probleem in het Woestduincentrum voor de jaarlijkse Pupillendag. Dit kampioenschap voor de kinderen t/m 7, 8 en 9 jaar (H-, G- en F-jeugd) trok ditmaal 23 jeugdige schaaktalentjes. In een ontspannen en sportieve sfeer en onder de bewonderende blikken van ouders en supporters zette iedereen zijn beste beentje voor.

F-jeugd (geboren in 2003; 9 deelnemers)
In de F-groep speelden de kinderen zeven ronden Zwitsers. Na vier ronden was de spanning om de eerste plaats al grotendeels verdwenen. Milan Varnica (VAS) had zijn directe concurrenten Roger Wilcox (Zukertort), Calvin Kikken(De Amstel) en Bram del Canho (Caļssa) in de eerste ronden al verslagen en was na vier potjes de enige zonder puntverlies. De enige die hem bij kon houden was debutant Tijn de Boer (AdA '04), maar die had zichzelf door een onnodige nederlaag in de 2e ronde tegen Bram al uitgeschakeld. In de 5e ronde moest ook Tijn eraan geloven tegen Milan en toen Milan ook zijn zesde partij won, kon de titel hem al niet meer ontgaan. Hetzelfde gold voor Wioletta Burger (De Amstel), die beslag legde op de titel van meisjeskampioen.

Ondertussen was er een spannende strijd ontbrand om de tweede en derde plaats - en om de tweede kwalificatieplaats voor het NK! Bij het ingaan van de zesde ronde stonden Tijn, Roger en Calvin samen op de 2e plaats met 4 uit 6, met Bram direct daarachter met een half puntje minder. Tijn had in de laatste ronde het geluk van een vrije ronde en gratis punt. Roger en Calvin moesten het onderling uitvechten. Die strijd won Calvin, waardoor hij en Tijn met 5 uit 7 eindigden. Op weerstandspunten ging de beker voor de tweede prijs naar Calvin en die voor de derde naar Tijn. Maar voor een plaats in het NK tellen weerstandspunten niet: dan moet er een beslissingspartij gespeeld worden! In een spectaculaire partij kwam Tijn al snel materiaal voor, maar met nog minder dan een minuut op de klok lukte het hem niet direct om met dame en koning de eenzame koning van Calvin mat te krijgen. Zenuwen! Gelukkig kreeg de jonge maestro nog net op tijd zijn zenuwen onder bedwang en zette hij Calvin mat met nog 30 seconden op de klok... Een spannende finale van een sportief kampioenschap!

Voor het NK-F hebben zich geplaatst Milan Varnica, Tijn de Boer en Wioletta Burger. Eindstand

G-jeugd (geboren in 2004; 7 deelnemers)
Achteraf gezien viel de beslissing bij de kinderen uit 2004 al in de eerste ronde. Everett Smith en Alexa Wingate, beiden van VAS, versloegen al hun tegenstanders. het toeval wilde dat ze al in de eerste ronde tegen elkaar moesten. Die partij won Everett en dat leverde hem de eerste prijs op. Alexa moest genoegen nemen met de tweede prijs en het kampioenschap bij de meisjes.

Ook hier zat de meeste spanning hem in de lagere prijzen. In de laatste ronde maakten nog drie kinderen kans op de derde prijs, namelijk Jesse Zeegelaar (Probleem) en Jacob Fijnheer (VAS) die allebei 2½ punt hadden en Per Schrijver (Zukertort), die een half puntje minder had. Omdat Jesse onderuit ging tegen Everett (geen schande!) en Per zelf Jacob wist te verslaan, kwam de derde plaats toch nog net in handen van Per, met 3 uit 6. Jesse en Jacob deelden met 2½ uit 6 de vierde plaats. Grote troost is dat die gedeelde vierde en vijfde plaats ook recht geeft op een plaats in het NK.

Voor het NK-G hebben zich geplaatst Everett Smith, Alexa Wingate, Per Schrijver, Jesse Zeegelaar en Jacob Fijnheer. Eindstand

H-jeugd (geboren in 2005; 7 deelnemers)
Het komt niet vaak voor dat op de Pupillendag een kampioen zijn titel verdedigt! Maar dit jaar was dat wel zo, bij de H-tjes. Khoi Pham (VAS) was vorig jaar al kampioen bij de H-jeugd geworden en nu dus de grote favoriet. Uiteindelijk haalde hij de titel ook binnen, maar cadeau kreeg hij het zeker niet. Zijn grootste concurrent was Matteo van Cleef (VAS), die net als Khoi ook al zijn partijen won. De onderlinge partij moest dus de beslissing brengen. Met zorgvuldig spel wist Matteo een stuk tegen een pion voor te komen. Helaas stond zijn koning erg onveilig en moest hij voortdurend uitkijken voor mat achter de paaltjes. Minutenlang verdedigde hij zich secuur totdat hij een stuk cadeau deed. Toen was de stelling remise totdat Matteo, net toen de tijd bijna vol was, een kleinigheidje overzag en hij zich pardoes mat liet zetten. Eerste prijs dus voor Khoi met 6 uit 6 en de tweede voor Matteo (5 uit 6). De derde plaats werd een prooi voor Dante Houben (Caļssa) met 4 uit 6. De beste dame in dit jeugdige gezelschap was Kavya Raulji die onder andere haar directe concurrente Elysa Kikken (De Amstel) versloeg.

Voor het NK-H hebben zich geplaatst Khoi Pham en Kavya Raulji. Eindstand