GRAND PRIX TOERNOOI ZUKERTORT 28 SEPTEMBER 2014

 

Bijna traditiegetrouw was op 28 september jl. de aftrap van de nieuwe cyclus jeugd Grand Prix toernooien van de JGA bij schaakvereniging Zukertort. Sinds enkele jaren wordt dat jeugdtoernooi gecombineerd met het Brainwave denksport evenement in het Keizer Karel College (KKC) in Amstelveen. Naast het jeugdschaaktoernooi worden er die meer denksport activiteiten georganiseerd waaronder een rapid schaaktoernooi voor senioren, Go, Kubus draaien met Rubik's kubussen en wat meer onbekende denksporten als Bao, Shogi en Xiangqi. Die andere evenementen maakt het voor iedereen leuk om even rond te kijken tijdens een korte pauze, maar maakt het jeugdtoernooi zelf ook wat meer tot een gezellige chaos van rondrennende kinderen.

 

De afgelopen jaren was de belangstelling voor de Grand Prix telkens rond de 55-60 deelnemers geweest, iets waar de organisatie nu ook weer op rekende. Het eerste toernooi van het seizoen is het altijd weer even afwachten wie dit jaar gaan meedoen en of alle jeugdschaakclubs ook weer actief leden enthousiasmeren voor een eerste toernooi. De aanmeldingen kwamen eigenlijk al spoedig op gang en een dag of 2-3 voor het toernooi waren er inderdaad zo'n 55-60 inschrijvingen. Daar bleef het echter niet bij, want tot vlak voor de dag zelf en ook aan de zaal stroomden plots extra inschrijvingen binnen, zodat we met ongeveer 80 deelnemers ver boven de verwachtingen zaten. Heel leuk dat het zo leeft, maar het was even improviseren geblazen met extra tafels, stoelen, schaakspellen en aangepaste toernooi-indelingen. Het laatste half uur voor het begin is het daarom altijd heerlijk hectisch met deelnemers (en vooral ouders) die willen weten in welke groep de kinderen komen te spelen, herindelingen op de computer, uitprinten van schema's, welkomstpraatjes, etc. Maar uiteindelijk kon iedereen met een beetje vertraging achter de borden plaatsnemen.

 

De hele middag werd er fanatiek geschaakt. 10 groepen, 7 rondes. Bovenin de wat oudere en meer ervaren deelnemers die al een heel behoorlijk potje kunnen schaken. In de onderste groepen de jonkies en nieuwelingen die vaak meer praten en staan dan rustig achter hun bord zetjes doen. Die groepen vergen daarom wat meer begeleiding: soms wat extra uitleg, soms een kleine discussie sussen als er onreglementaire zetten worden gedaan, de ouders laten troosten als er een of meerdere portjes worden verloren, maar uiteindelijk heeft iedereen een leuke (en vermoeiende) middag kunnen schaken.

 

Na afloop een drukke prijsuitreiking, waar de winaars op de foto worden vastgelegd, de eindstanden worden nageplozen en de eerste GP ranglijsten en nieuwe ratings bekend zijn. Die worden uiteraard op de SGA site gepubliceerd. We hopen dat iedereen de smaak weer te pakken heeft en ook een of meer van de andere GP's gaat bezoeken en uiteraard volgende jaar ook weer een bezoekje brengt aan de GP van Zukertort.