Grand-Prix-toernooien

Voor veel jonge schakers zijn de Grand Prix-toernooien hun eerste kennismaking met echte schaaktoernooien en echte schaakclubs. Het zijn toernooien voor kinderen tot 15 jaar. Je hoeft geen lid te zijn van een schaakclub om mee te doen.

Georganiseerd door de clubs
Grand Prix-toernooien worden georganiseerd door de jeugdschaakclubs in de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA). In het seizoen 2013-2014 zijn er zes toernooien gepland: VAS (Amsterdam Oost), Zukertort (Amstelveen), Almere, Caissa (Amsterdam Zuid), Schaakschool Indische Buurt (Amsterdam Oost, geen SGA-club maar een SpeelZ-club) en SV Amsterdam West. Je maakt dus direct kennis met een club, misschien wel de club in jouw buurt. Je kunt je bij het toernooi ook meteen aanmelden als lid.

Iedereen kan meedoen, iedereen kan bekers winnen
Aan Grand Prix-toernoien doen veel jonge schakertjes mee en veel niet zo ervaren spelers. Maar ook jonge regionale toppers. De deelnemers worden ingedeeld in groepen van 8 spelers. De sterke schakers spelen dus tegen elkaar in een groep, en de minder ervaren spelers ook. In iedere groep, ook de "laagste" groepen, zijn er drie bekers te winnen!

Inschrijven
Bij de meeste toernooien kunnen maximaal 80 kinderen meedoen. Je hoeft geen lid te zijn van een schaakclub, als je maar jonger bent dan 15. Kijk op deze site waar en wanneer het volgende toernooi is en hoe je je kunt opgeven. Of geef je op tijd op bij de jeugdleider van je schaakclub.

Zeven korte partijen
Bij Grand Prix-toernooien wordt vaak met een klok gespeeld. De partijen duren dan 15 minuten per persoon.

Grand Prix-cyclus
Van alle Grand Prix-toernooien samen wordt een stand opgemaakt. Die kun je vinden op deze site. De winnaars van de Grand Prix-cyclus winnen speciale bekers. Om hoog te eindigen in het totaalklassement hoef je niet aan alle Grand Prix-toernooien mee te doen. Alleen je beste vijf toernooien tellen mee. De bekers worden beschikbaar gesteld door de SGA.