Grand Prix Zukertort

Zondag 13 oktober werd in het Keizer Karel College te Amstelveen het Grand Prix toernooi bij Zukertort gespeeld. Sinds enkele jaren wordt dit toernooi gehouden tijdens het Brainwave denksport evenement in het KKC, wat de jeugdige deelnemers ook nog voldoende afleiding geeft als ze even niet hoeven te schaken: kijken bij het schaaktoernooi van de volwassenen, bij de competitie Rubik's cube of zelf nog een potje Stratego spelen. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk bijzaak: de jonge garde komt om zelf een zo goed mogelijk schaaktoernooi te spelen.

Dit jaar werd op verzoek van met name de leiding van de GP Zukertort het toernooi op zondag gespeeld, zodat er minder 'concurrentie' zou zijn van voetbalcompetities of andere verplichtingen op zaterdag. Dat was goed te merken in het aantal aanmeldingen. Met 61 deelnemers lag het aantal inschrijvingen een stukje hoger dan het jaar ervoor. Daar was het weer mogelijk ook debet aan: waar half Nederland zuchtte onder de overvloedige regenval, was dit voor een schaaktoernooi natuurlijk een prima weersvoorspelling.

Nadat de aanmeldingen in de speelzaal soepeltjes waren afgehandeld en de extra deelnemers waren ingeschreven, ontstond voor de toernooileiding even een druk uurtje. De cartridge van beide beschikbare printers bleken 'ineens' leeg te zijn, zodat indelingen niet uitgeprint konden worden. Nadat de deelnemers met enige vertraging achter de borden hadden kunnen plaatsnemen voor de eerste ronde, moesten de indelingen van elke rond voor 8 groepen met de hand worden overgeschreven.

Verder verliep het toernooi voorspoedig. 7 spannende ronden zonder een wanklank. Enthousiaste kinderen die een goede score halen, verdrietige en teleurgestelde kinderen die wat vaker verliezen dan gehoopt of net naast een bekertje grijpen. Uiteindelijk kan natuurlijk niet iedereen in de prijzen vallen. En veel ouders en begeleiders die enthousiast meeleven met hun kroost.

Dat het spannend was blijkt wel uit de eindstanden. In maar liefst 5 van de 8 groepen moest de eerste plaats gedeeld worden door 2 of soms zelfs 3 spelers en werd en eindstand bepaald door het onderlinge resultaat. In groep 1 moest zelfs nog een barrage tussen 3 spelers worden gehouden om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen.

We hopen zoveel mogelijk kinderen volgend jaar weer in het KKC te mogen begroeten!

Groep 1


Groep 2


Groep 3


Groep 4


Groep 5


Groep 6


Groep 7


Groep 8