Chess League opnieuw een succes

Op zondag 26 februari vond de tweede editie van de Chess League 2012 plaats. Dit keer opende het Cygnus Gymnasium vriendelijk zijn deuren om ruim veertig kinderen binnen te laten. Wij hopen wel dat de overige edities in de Meevaart kunnen worden georganiseerd; een dergelijke continuïteit is wel zo gemakkelijk voor alle betrokkenen!

Er werd begonnen om een uur of twee. Wederom speelden de kinderen in drie groepen, die op leeftijd en speelsterkte waren ingedeeld. De grootste groep bestond uit beginners, die vooral vrolijk speelden en onderweg geslagen stukken naast het bord opstelden in mooi gerangschikte rijen. Aan het eind werd er vaak samen gekeken waar de aangevallen koning nog zoal heen zou kunnen gaan, en pas als zowel wit als zwart alle naburige velden had bestudeerd én afgewezen, werden de handen geschud. Uiteindelijk bleken Jeffrey Huyn en Matteo van Cleef het best te hebben gekeken; Jeffrey won op weerstandspunten.

1e prijsJeffrey Huyn
2eMatteo v. Cleef
3eWallid El Yahiaoui
4eBodi Doornewaard
5eLoran Sahin

De tweede groep speelde reeds wat serieuzer. Er werd bijvoorbeeld door een enkeling ander genoteerd en de meest serieuze openingen kwamen al voorbij: zo zagen wij ergens twee spelertjes, die in de middenmoot stonden, een tiental zetjes uit een hoofdvariant van de Franse Verdediging afraffelen alsof het niets was. Ook bij het arbitreren schemerde een sluimerende klasse door; er moesten enkele technische eindspelen worden beoordeeld die ook voor sterke(re) schakers bepaald geen abc’tje zijn! Denk bijvoorbeeld aan een toren tegen een loper met pionnen op één vleugel of zelfs een eindspel van twee lopers tegen één paard! Hoewel hij in de laatste ronde nog wel een achterstand van twee stukken moest goedmaken, bleek Stanley Huyn de sterkste schaker en hij streek de beker voor de eerste prijs op.

1e prijsStanley Huyn
2eAnthony Huyn
3eBaskoro Rahman
4ePaul Berkhout
5eMohammed Akahayad

In de hoogste groep schoof ditmaal zelfs een speler van nationale klasse aan. Maarten Hoeneveld, 8 jaar oud, kwam rechtstreeks van een afgetekende winst bij het PK D (kinderen t/m 12 jaar dus!) van Amsterdam en wilde ook bij de Chess League laten zien wat voor een reusachtig talent hij is. En wat denkt u? Ja hoor, hij won alles, hoewel Everett Smith ook vrij ongenaakbaar was met 6 punten uit 7 wedstrijden. Maartens energieke gambietspel met wit blies menige tegenstander overhoop en ook in positionele stellingen liet hij zien dat hij over een zeer knappe techniek beschikt. Amsterdam houdt hem in de gaten... De Chess League hoopt dat hij nog een keer terugkomt!

1e prijsMaarten Hoeneveld
2eEverett Smith
3eLeon Huyn
4eAndy Huyn
5eYoussef Eljarmouni

Het toernooi was rond 17:30 uur afgelopen. Alle kinderen hebben het weer een hartstikke leuk toernooi gevonden. En nadat de prijsuitreiking was geweest en alle spelers een vaantje hebben gekregen, ging iedereen huiswaarts. Tot 25 maart.
Met dank aan Allaert, Sietske, Ticho, Roger, Karel, Tigran, Tim, Florian en Mustapha.

Toernooileider Florian Jacobs & Organisator Mustapha Eljarmouni