Chess League voor teams gezellig en druk bezocht

Op 16 december werden de Teamkampioenschappen E georganiseerd, gelijk met de Chess League Teams.

Chess League en officieel toernooi: Een nieuwe combinatie!

Chess league voor teams samen met het teamkampioenschap E, is een vernieuwing van de Jeugdcommissie van de Amsterdamse Schaakbond. Het doel van deze vernieuwing is om het toernooi gezelliger te maken en bereikbaar voor iedereen.

Zoals we allen weten gaan vernieuwingen gepaard met enige ongemakken, die we hier dan ook tegenkwamen. Zo begonnen we rommelig aan deze dag, maar naarmate het toernooi vorderde mogen we bijzonder trots zijn, en terugkijken op een zeer gezellig en sterk bezet toernooi. Gezellig was het zeker, want met 63 kinderen en ook nog eens 60 ouders/begeleiders was onze opzet om het voor iedereen aantrekkelijk te maken gelukt.

De CL (chess-league) is opgezet door Mustapha om het vooral voor de kinderen die beginnend schaker zijn, aantrekkelijk te maken zodat zij ook met het schaakvirus besmet raken, en zo een keuze extra krijgen om hun vrije tijd nuttig maar zeker op een leuke manier te besteden. En al doende geven wij ze kennis mee waar ze op latere leeftijd iets aan hebben. Daarom verbaasd het mij niet dat dit initiatief van Mustapha el Jarmouni beloond is met een nominatie van Het Parool, tot beste initiatief van 2012. En hij werd bijna verkozen ook! Uiteindelijk werd hij tweede: Amsterdammer van het Jaar Nummer 2.

Het samenvoegen van verschillende toernooien is bedoeld om de officiële teamkampioenschappen aantrekkelijk te maken voor van de Amsterdamse schaakjeugd. Hoe meer teams, hoe meer vreugd!

Het samenvoegen van de “professionele” schakers met de beginnende spelertjes, zal voor velen het begin zijn om het plezier in het bezoeken van toernooien te vergroten. En daar hebben wij met zijn allen mee te maken, en dan zijn wij er ook van overtuigd dat het jeugdschaak in Amsterdam de toekomst zeer rooskleurig in zal gaan, en weer voor ieder wat wils kan aanbieden. Deze aanpak werkt ook, we hebben steeds meer leden.

En in dit toernooi hebben we dat weer kunnen zien, want van de 63 kinderen heb ik er 64 zien lachen, maar ook serieus zien schaken. Dat het toernooi dan wat chaotisch begon, nemen we dan ook op de koop toe. Ruimte om het organisatorisch te verbeteren is er dan ook, en daar gaan wij de komende tijd dan ook aan werken, maar wat ons betreft is dit een mooie opstap naar de toekomst.

Het toernooi

Het toernooi zelf deden maar liefst 15 teams aan mee die allen aan het strijden waren om de puntjes binnen te slepen, en dat lukte zeer zeker. Het toernooi in het toernooi, namelijk de team kampioenschappen SGA voor de E-categorie tot en met 10 jaar, werd glorieus gewonnen door het team van VAS E1. Dit was geen verassing daar er maar liefst 2 Nederlandse kampioenen in zaten, Maarten Hoeneveld en Alexa Wingate, zijn dan ook twee talenten om voor een ieder in de gaten te houden. Deze hebben op nationaal niveau dan ook al vele prijzen binnengesleept, en kunnen uitgroeien tot echte wereldtoppers. Toch moest Maarten in de laatste ronde een nederlaag incasseren tegen Job Emans, die de kopman van team Lidwina was. Een overweldigende aanval van Job verscheen op het bord, waar zelfs Maarten door werd verrast. Chappoo hoor, voor deze prachtige overwinning die zeker niet gestolen was. Maar ondanks dat werd het team Amsterdam’s kampioen, met 9 matchpunten en 18 bordpunten uit 6 wedstrijden. Dit team zal hoge ogen gaan gooien op het Nederlands kampioenschap in hun leeftijdscategorie. Zeker gelet op het feit dat in dit team ook Khoi Pham en Milan Varnica zitten, die ook hun strepen in de schaakjeugd al hebben verdiend. Een wat uitgebreider verslag van dit team en dit toernooi is te vinden op de website van de VAS jeugd. http://www.vas1822.nl/index.php/jeugdexterne/10-jeugdexterne/625-goud-en-zilver-bij-clubteams-e.html

Om maar even aan te geven dat de diversiteit en schaakkracht van vele markten thuis waren op dit toernooi, was er ook een beginnend schoolteam van de Achthoek aanwezig. Deze schakers in spe, vonden het dan ook fantastisch dat zij in hetzelfde toernooi konden spelen als het plaatselijke topteam. Wij gaan er van uit dat dit ook een stimulans is voor deze groep, die onder leiding staan van Robert-Jan, die op deze dag een duizendpoot bleek te zijn.

Team Huyn, Chess League en foto’s

De CL zelf werd gewonnen door het team Huyn 1. Deze sterke schaakfamilie heeft laten zien dat zij de poppetjes naar zeer sterke velden kunnen schuiven, en zo de punten binnenhalen. Want ondanks dat zij van SGA kampioenen verloor, behaalde zij meer bordpunten. Namelijk 18.5 bordpunt, echter minder matchpunten dan VAS E1, maar dit team streed officieel niet mee voor de CL ranglijst. Dat de familie Huyn niet alleen groots is in schaken, wil ik ook nog wel even laten weten. Al tijden helpen zij met alles wat je maar kan bedenken in een toernooi, en zelfs het naar boven brengen van stoelen, tafels en het opzetten van de schaakpoppetjes, zijn zij inmiddels een grote steun en toeverlaat voor ons allen. Wij zijn daar erg gecharmeerd van en langs deze weg wil ik daar dan ook hartelijk voor bedanken. En daar houd het niet bij op, want alle foto’s worden ook nog eens door deze warme familie verzorgd. Kijk maar eens via deze link https://picasaweb.google.com/117106983210246293003/4eChessLeagueWest#5822896607645461458

Deze foto’s geven het toernooiverloop zeer goed weer, en plaatjes zeggen meer dan woorden wat mij betreft. Onze gastheer deze dag, was de stichting Aknarij, die zich geen moeite heeft bespaard om dit alles voor ons mogelijk te maken. Zo werd het meubilair uit alle lokalen van de Mansveltschool opgetrommeld, om de schaakborden en de kinderen een mooie plek te geven. Achter de bar werden de consumpties geregeld door de vrijwilligers van stichting Aknarij, maar waren ze ook nog eens gratis aangeboden. Wij hopen nog veel met Aknarij te mogen samenwerken in de toekomst.

Eindstand

Groet en tot de volgende keer
Rob Scheermeijer