SGA-spelers succesvol op NK E

Op 29 en 30 maart 2013 vond het Nederlands Kampioenschap E plaats. Dat is het kampioenschap voor kinderen geboren in 2003 of later. De vertegenwoordigers van de Schaakbond Groot Amsterdam presteerden in de breedte en pakten 3 van de 8 bekers.

Namens de SGA deden Maarten Hoeneveld en Milan Varnica mee, "echte" E-tjes geboren in 2003, en de jongere spelers Everett Smith (2004), Khoi Pham (2005) en bij de meisjes Alexa Wingate (2004). En achteraf gezien was het jammer dat er niet meer van onze spelers meededen - die waren vast ook hoog geŽindigd. Helaas had de Technische Commissie van de KNSB de beschikbare vrijplaatsen nders toebedeeld.

Maarten Hoeneveld was regerend kampioen en derde op rating. Dat kwam er dit toernooi niet uit. Maarten was niet fit en speelde niet zoals hij kan spelen. Heel knap was wel dat hij doorvocht, en zich uiteindelijk nog opwerkte naar een gedeelde 3e plaats. Daar zal hij niet tevreden mee zijn. Gelukkig krijgt hij nog heel veel kansen op titels en zal hij er nog veel winnen. Dit keer trokken zijn Noordelijke concurrenten van de NOSBO, Eelke de Boer, Tycho Bruggink, en Jonas Hilwerda, aan het langste eind.

Milan Varnica speelde zijn beste toernooi ooit. Hij is de laatste tijd enorm vooruitgegaan en dat was hier te zien. Zoals altijd zette hij zijn partijen strak op, en dit keer was hij scherp in de afwerking. Dat leverde 6 punten op en een gedeelde 7e en 8e plaats met:

Khoi Pham. Khoi was de jongste deelnemer van allemaal en eindigde nu al als achtste. Khoi startte sterk, verloor toen drie partijen maar op de tweede dag was hij niet meer te houden.

Everett Smith speelde weer veel geniale zetten. Zijn partijen zijn misschien wel de mooiste van allemaal. Hij begon zelfs met een overwinning op Maarten Hoeneveld! Maar Everett wordt soms geplaagd door vreselijke fouten. Dit toernooi was dat extra erg en uit alle mooie stellingen die hij had haalde hij maar 3,5 punt. Wat minder pech en iets meer degelijke zetten en Everett zit ook bovenin dit veld.

Alexa Wingate was de een-na-jongste deelnemer bij de meisjes. De meisjes spelen in de E een apart toernooi. Alexa wordt steeds sterker. Zij speelde opnieuw een goed toernooi en haalde een nette postieve score, 5 uit 9. De komende twee jaar mag Alexa laten zien dat er nog meer in zit!

Onze jongens hebben met hun prestaties extra plaatsen verdiend voor het NK van volgend jaar. Daar kunnen Khoi en Everett zelf gebruik van maken, en de talenten die daar achteraan komen ook!

De scores van de SGA-spelers:

De officiële website van het toernooi.