Super-successen SGA op Nationale Pupillendag:
Twee Nederlands Kampioenen
4 ereplaatsen

Nog nooit waren de kinderen van de Amsterdamse schaakbond zo succesvol op de Nationale Pupillendagen als dit jaar, in 2012. Tot nu toe was het meest succesvolle jaar vorig jaar, 2011. Daardoor mochten er dit jaar veel kinderen van de SGA meedoen op 16 juni in Roosendaal en die deden het allemaal geweldig!

Eerst de kampioenen. Maarten Hoeneveld van VAS en Caïssa (F-groep, kinderen geboren in 2003) was natuurlijk een van de favorieten voor de titel. En dat maakte hij helemaal waar! Hij won de eerste 6 partijen, en in de laatste partij nam hij met een stuk meer remise aan, om zo zijn titel veilig te stellen. Maarten heeft al veel prijzen gewonnen, maar dit was zijn eerste kampioenschap. Gefeliciteerd! Vooral zijn partij tegen concurrent Eelso de Boer, die tweede werd, was van een niveau dat je niet verwacht van kinderen van deze leeftijd. Als Maarten zo blijft spelen volgt er nog veel meer moois!

Alexa Wingate (VAS, meisjes G-groep, kinderen geboren in 2004) werd op haar eerste Nederlands Kampioenschap meteen kampioen! De meisjes spelen in dezelfde groep met de jongens. Alexa was daar niet van onder de indruk en hield zich uitstekend staande met 4 punten uit 7 partijen.

Ook bij de jongens in de G-groep was er succes: Everett Smith (VAS) pakte brons. Na een vroege nederlaag tegen concurrent Jochem Schoppen kwam Everett dwars door het hele veld heen en eindigde hij als gedeeld tweede en uiteindelijk derde op weerstandspunten. Everett scoorde maar liefst 6 uit 7. Vorig jaar was hij 4e in de H en hij is duidelijk heel hard vooruitgegaan. Dat belooft wat voor volgend jaar.

Opvallend: Alexa en Everett zitten op dezelfde school, de British School of Amsterdam! Die mogen trots zijn op zoveel schaaktalent op school!

Bijzonder waren de prestaties van de jonge Amsterdamse en Almeerse schakertjes in groep H (2005 en jonger). In de derde ronde schaakten onze 4 jongens allemaal aan de eerste drie tafels! En in de laatste ronde speelden Khoi Pham (VAS) en Matteo van Cleef (Caïssa) tegen elkaar om de tweede plaats. Dat duel won Khoi. Khoi en Matteo wonnen het hele toernooi heel knap en overtuigend van al hun tegenstanders (waaronder Belgisch kampioen Constantijn Beukema). Alleen de uiteindelijke kampioen Luuk van Steenoven was te sterk.

En ook hier opvallend: Matteo en Khoi zitten op dezelfde school, De Pinksterbloem. Dat belooft wat voor het scholentoernooi de komende jaren!

In de H-groep was er zelfs nog een prijswinnaar. Kavya Raulji (Almere) hield zich sterk tussen al die jongens en werd vierde bij de meisjes. De SGA-meiden komen eraan!

Zes prijzen dus voor onze 14 deelnemers! Een unieke prestatie. En er was nog meer. Milan Varnica (VAS, F), Per Schrijver (Zukertort, G) en Dante Houben (Caïssa, H) eindigden in de bovenste helft van het veld, en met een beetje geluk had er nog meer ingezeten. Milan had misschien op wat meer gehoopt na zijn 8e plaats van vorig jaar maar 4 uit 7 is gewoon goed in de F. Dante had de pech dat hij de laatste twee ronden een hele zware indeling trof, anders was hij zeker in de top 10 geëindigd. Per was het voorbeeld voor alle anderen, met de ervaring van vorig jaar op zak ging het dit keer heel veel beter.

Alle anderen deden het allemaal prima in hun debuut-toernooi. Nu gewoon je plaatsen voor de Pupillendagen en nederlandse kampioenschappen van volgend jaar, dan helpt de ervaring van dit jaar om nog een stap hoger te komen!

Jongens en meisjes, we zijn trots op jullie!

De individuele uitslagen van onze kinderen komen later nog op de SGA-site. Alles is ook te lezen op www.nationalepupillendag.org.

Het was weer een prachtig toernooi met veel ruimte, extra spelletjes en prijsjes, voetballen op het schoolplein. Gezellig ook om er met zo'n grote groep te zijn, en dat zal volgend jaar weer zo zijn, we hebben vast weer veel extra plaatsen als SGA door de prestaties van dit jaar. De organisatie was dus perfect. Zo werden alle partijen live doorgegeven. De organisatie had wat pech met de techniek waardoor de partijen in de G-groep niet allemaal door kwamen. Wat wij wel jammer vonden was dat de partijen in de F dit jaar helemaal niet te zien waren. Maar dat zijn details, laten we hopen dat de mensen in Roosendaal dit nog _heel_ lang zo fantastisch blijven doen!!

Tigran Spaan, Jeugdcommissie SGA