Achtjarige spectaculair naar titel in PK D

Khoi Pham heeft een wereldprestatie geleverd door het sterk bezette PK D van de SGA te winnen. Maar Khoi, was die niet pas 8 jaar? Ja klopt. Maar jij won wel en liet daarbij de gedreven Job Emans en topfavoriet Maarten Hoeneveld achter zich!

Khoi speelde een voortreffelijk toernooi. Vooral zijn overwinning op Milan Varnica in een Siciliaan was uitstekend. En ook van Job Emans won hij. Alleen tegen Maarten moest hij een halfje afstaan; dat mag! Met een wonderscore van 6,5 uit 7 werd Khoi zo afgetekend kampioen.

Ook Job Emans speelde een voortreffelijk toernooi. Zoals wel vaker won hij van Maarten Hoeneveld. Wat is dat toch, hij is een echte angstgegner van Maarten. Job speelt veel toernooien, en dat is te zien. Hij kan het zeker goed gaan doen op het NK.

Er was meer dat opviel tijdens dit toernooi. Zo speelde Jan van Groen een uitstekende eerste dag met onder meer een flitsende overwinning op Leon Reina. Dat smaakte naar meer maar helaas moest Jan de tweede dag ziek verstek laten gaan. Uitstekend spel was er ook van Felix Hogendijk, die onder meer Raf Amoraal versloeg. Felix was tot op het laatst in de race voor plaatsing op het NK. Dezelfde Raf was daar ook dichtbij. Tot verrassing van iedereen gaf hij in de laatste ronde remise in gewonnen stelling tegen Abdel Elbakali.

Maarten Hoeneveld had zich dit toernooi anders voorgesteld. Plaatsing voor het NK is natuurlijk het belangrijkste, maar de derde plaats mag een signaal zijn voor ons toptalent. De concurrentie komt eraan! Maarten blijft natuurlijk een kanshebber voor een topklassering op het NK, dat zit er zonder meer in.

Milan Varnica mag ook naar het NK en dat is terecht. Milan ontwikkelt zich goed en hoort gewoon op het NK thuis. Toch ging het niet van een leien dakkie. In de laatste ronde gebeurde er van alles tegen de jonge Matteo van Cleef. Matteo kreeg zelfs even winstkansen, en tot in het verre eindspel bleef het spannend. Matteo kon afwikkelen naar koning tegen paard en loper - maar deed dat niet omdat hij dat een makkelijk eindspel vindt voor de aanvallende partij! En zo kon Milan promoveren, met nog twee minuten op de klok. Een terechte plaatsing.

Heel goed was ook dat er veel meiden meededen: 5 in totaal. Die maakten er een spannende wedstrijd van. Die zelfs doorging tot na het toernooi, want Eline Roebers en Macha Lindenaar moesten in een beslissingswedstrijd bepalen wie er naar het NK mag. Dat werd uiteindelijk Macha. Heel goed voor haar en natuurlijk jammer voor Eline. Gelukkig krijgt de pas zevenjarige Eline nog genoeg kansen!

Zo kwam een eind aan een heel sterk toernooi. Door alle jonge talenten die er bij zijn gekomen wordt het algemene niveau flink opgestuwd, eerst in FGH, toen E en nu ook al in de D. Dat ziet er goed uit voor de toekomst.

Maar de meest opmerkelijke prestatie leverde toch Dima van Zijl. Dima moest halsoverkop naar het ziekenhuis worden vervoerd wegens een aanval van pinda-allergie. Dat was schrikken voor iedereen maar alles kwam goed. Sterker nog, wie kwam daar voor de volgende ronde opeens binnenwandelen? Diezelfde Dima! Terug uit het ziekenhuis en duidelijk nog niet uitgeschaakt. Klasse!

De eindstand