Almere heerst op Pupillendag SGA

De Pupillendagen Amsterdam en Omstreken werden dit jaar overheerst door Almerenaren. Daniel Kutchoukov won het zeer sterke F-toernooi, Dalya Mang werd in de G zowel bij de jeugd als bij de meisjes eerste want ze was gewoon de beste van allemaal, en Mandy Zheng won bij de meisjes H. Voor Amsterdam haalde alleen Ingo Bello een kampioenschap binnen: Hij werd kampioen in de H.

Groep F

Aan Groep F deden 11 spelers mee. Dat is eigenlijk te weinig. Wellicht dachten veel spelers dat ze toch geen kans hadden tegen alle toppers uit de befaamde 2005-generatie. Begrijpelijk, maar onterecht. De talentvolle nieuwkomer Duncan Klaren haalde met uitstekend spel een wel zeer onverwachte 5e plaats, en mag naar het Nederlands Kampioenschap!

Nederlands Kampioen Khoi Pham ontbrak; hij heeft al een startbewijs voor het NK en had piano-examen. De aandacht ging daarom uit naar de strijd van de man in vorm Daniel Kutchoukov (Almere) tegen Leon Reina (hoogste ratinghouder) en Matteo van Cleef (gedeeld Nederlandse Kampioen). Of zouden de andere toppers - Loran Sahin, Kasper Bleeker en Aadi Patwardhan nog roet in het eten gooien? Echt spannend werd het niet want Daniel won al vroeg in het toernooi van Leon en van Matteo. Deze twee maakten verder geen fout en remiseerden tegen elkaar.

Loran deed het goed en plaatste zich als vierde voor het NK, net als de al genoemde Duncan. Kasper speelde een ongelukkig toernooi, en moet nu hopen op een vrijplaats voor het NK. Dat geldt ook voor Aadi Patwardhan, die wel steeds sterker gaat spelen en de toppers begint te bedreigen.

Met Khoi, Daniel, Leon, Matteo en wellicht Loran hebben we als SGA straks 5 kandidaten voor de Nederlandse titel. Dat Duncan zich daarbij heeft gevoegd is veelzeggend, hij bleef Kasper voor, die vorig jaar nog gedeeld 5e was op het NK. Ook Duncan kan dus hoog eindigen. Voor Kasper en Aadi vragen we vrijplaatsen aan, het zou zonde zijn als deze uitstekende spelers niet op het NK zouden spelen.

Groep GH

Groep G en H waren samengevoegd tot een groep van 16 schakers. Daardoor konden de sterke H-spelers (2007 en later) zich meten met de 1 jaar oudere G-spelers. Dat pakte goed uit want verschillende H-tjes lieten zien dat ze voor niemand bang hoeven te zijn.

Mooi om te zien was dat de meisjes uitstekend mee konden. Sterker nog, tegen Dalya Mang en Eline Roebers konden de jongens niet op! Dalya was de beste van allemaal en kreeg twee bekers: Die van beste jeugdspeler en die van beste meisje. Eline werd derde bij de G, met 5 punten.

Ook mooi was hoe de H-tjes stand hielden. Ingo Bello, Daniel van Cleef en Thomas Kutchoukov konden makkelijk mee met de besten. Daniel was ziek (maar wilde toch meedoen) en viel daardoor op het eind terug. Thomas laat zien dat leeftijd niet alles zegt. Hij is geboren in 2008 (en was niet eens de jongste - er waren twee deelnemers uit 2009, een unicum!), en eindigde nu al als derde. Hij kreeg daarvoor de tweede prijs in de G. Want boven hem eindigde Ingo Bello, die daarmee kampioen bij de H werd.

Daarmee was hij de enige niet-Almeerder die kampioen werd. Want ook bij de meisjes H was een Almeerse de beste van allemaal: Mandy Zheng. En ook zij handhaafde zich uitstekend tussen de jongens. Mandy, Dalya en Eline hebben een mooie kans op een prijs op het NK.

Naar het NK gaan in elk geval Dalya, Ingo, Thomas, Eline en Mandy (Thomas gaat als G-tje want in de H was geen plaats meer). Over de andere NK-plaatsen moet de Technische Commissie zich buigen. Het gaat dan om calamiteiten (zoals ziekte of pech), prestaties in andere toernooien, wie de TC het meest kansrijk acht op het NK, etc.

Al met al gaan we met een grote en kansrijke delegatie naar het NK ("De Nationale Pupillendag"), want ook Ingo heeft daar zeker kansen op een hoge klassering. We zijn benieuwd jongens en meiden!

Uitslagen F
Uitslagen GH