2300 teams deden er mee aan de diverse voorrondes van de Nederlands Kampioenschappen voor Schoolteams. 38 zaten er in de finale in Arnhem op 14 juni 2014. En er was er maar 1 de sterkste van alle 2300, en dat was het piepjonge team van De Pinksterbloem uit Amsterdam Oost.
In Arnhem was een grote sporthal afgehuurd voor dit toernooi. Een ideale locatie, met een grote kantine in het midden, een zaal links voor het "echte" Scholentoernooi en een nog grotere zaal links voor de kinderen uit de lagere groepen tot en met Groep 5. (Al deden daarvan sommige mee met het grote toernooi - bij de winnaars van De Pinksterbloem bijvoorbeeld).
Er was ook een grote schaakwinkel met allerlei spelletjes, en je kon t-shirts kopen met mooie schaakopdrukken. Achter de sportzaal was een enorm voetbalveld met ook nog luchtkussens. Hier kon je makkelijk een dag doorbrengen! De kinderen hebben een geweldige tijd gehad.
De SGA werd vertegenwoordigd door Amsterdams Kampioen de 2e Dalton (Milan Varnica, Marc van der Vlis, Noah Taylor en Kilian Hoekstra), de Pinksterbloem (Khoi Pham, Raf Amoraal, Matteo van Cleef en Loran Sahin) en de Jan Hekmanschool uit Ouderkerk (Tijn de Boer, Antoine de Groot, Anton Zekveld, Marcello Hermans, Olaf Revenberg en Floris Huiskers). Vooral van de eerste twee teams mocht het een en ander worden verwacht. De Pinksterboem was met hetzelfde team (maar toen nog een jaartje jonger) vorig jaar al vierde van Nederland, en ook de 2e Dalton had een ongewijzigd team, en was bovendien niet voor niets de Pinksterbloem de baas geweest in het Amsterdams Kampioenschap. Toch waren er maar liefst vier teams die op grond van hun rating sterker waren dan De Pinksterbloem.
Het toernooi was spannend. Drie weken eerder waren de eerste vijf ronden gespeeld, van de negen volgens het Zwitsers Systeem. Dat systeem heeft veel nadelen, en één van die nadelen was dat de belangrijkste wedstrijd al in de derde ronde werd gespeeld; De Pinksterbloem won toen met 2.5-1.5 van De Spits uit Utrecht. Het halfje werd gemaakt door de achtjarige Matteo van Cleef die bij een 2-1 stand in gewonnen stelling heel volwassen remise aanbood voor het teambelang. Het andere nadeel van het Zwitsers systeem bleek ook: De Pinksterbloem stond het gehele toernooi bovenaan, en kreeg daardoor een loodzwaar programma waarin het alle topteams moest verslaan.
Twee keer lukte dat niet: Tegen De Stelberg uit Rotterdam werd enigszins ongelukkig gelijkgespeeld, en in de voorlaatste ronde kwam "Angstgegner" De 2e Dalton langs - en weer een gelijkspel. Hoe was het inmiddels gegaan met de 2e Dalton? Op de eerste dag waren zij niet helemaal scherp. Of te scherp? Een aantal spelers speelde veel te snel en zo verloor het team onnodig punten. Op de tweede dag herstelde de 2e Dalton zich sterk. Met een aantal overwinningen kwamen zij weer in de top, een gelijkspel tegen de Pinksterbloem en in de laatste ronde wachtte ... De Spits.
De situatie was dat De Spits gelijk moest spelen tegen de 2e Dalton, en dat de Pinksterbloem moest winnen van het volgende topteam, de Grondingse Schoolvereniging. En dat lukte! De 2e Dalton haalde precies de 2-2, terwijl de Pinksterbloem op 2-1 was gekomen. Iedereen hield de adem in. Raf Amoraal had nog heel weinig tijd en leek te weifelen. Gelukkig maakte zijn tegenstander een grote fout, waarna Raf alleen nog maar goede zetten deed en gedecideerd won. de vele toeschouwers waren enorm onder de indruk en er volgde een luid applaus. De Pinskterbloem Nederlands Kampioen, en dat met een superjong team, want naast Raf die "gewoon" achtstegroeper was, zaten eerstebordspeler Khoi Pham (9 jaar), Matteo van Cleef (8) en Loran Sahimn (9). Een unieke prestatie, een dergelijk jong team heeft nog nooit een prijs gehaald op het NK, laat staan een eerste plaats!
De grote held was dus Raf Amoraal. Hij werd zelfs een paar dagen later Amsterdammer van de Dag in het Parool. En terecht! Na een lange carrière in het Schoolteam, met al enkele bijna-ereplaatsen in het NK, maakte hij in zijn laatste wedstrijd het beslissende punt, in een lastige stelling, met weinig tijd en met een heleboel mensen om het bord. De andere helden waren Loran Sahin, die 8.5 uit 9 scoorde aan bord vier en daar een enorme beker aan overhield; en Noah Taylor en Kilian Hoekstra van de 2e Dalton, die zorgden voor het beslissende gelijkspel tegen De Spits. Ook Allaert Troost mag niet onvermeld blijven; hij is immers de schoolschaakmeester van BEIDE Amsterdamse topteams!
De teams uit onze regio worden alleen maar sterker. Dat geldt zeker voor de Jan Hekmanschool die nu al midden in het veld eindigden op een keurige 20e plaats. De Pinksterbloem en de 2e Dalton raken maar 1 achtstegroeper kwijt en worden dus alleen maar sterker. Maar ook andere scholen worden alleen maar beter, zoals de Grote Beer, de Ontdekking en bijvoorbeeld de AICS. Dat wordt dringen om de NK-plaatsen! Gelukkig haalden zowel de Pinksterbloem als de 2e Dalton een extra NK-plaats binnen door in de top 6 te eindigen. Daardoor hebben we volgend jaar vier plaatsen, en als het erg mee zit vijf.