In de aula van het prachtige Ignatius gymnasium vond op zondag 2 november het Scholierenkampioenschap plaats. Het toernooi is inmiddels gegroeid van 120 deelnemers in 2012 naar bijna 200 nu. Volgend jaar gaan we voor de 250. Het was opnieuw een onvoorstelbaar spannend toernooi waarbij de mix van ervaren en beginnende schakers veel kortsluitingen liet zien. Zoals gebruikelijk bij dit soort toernooien kwamen de ervaren (club)schakers weer bovendrijven en deden de beginnende schakers heel veel ervaring op. Verrassend waren de goede prestaties en de grote opkomst van meisjes. Waar de meisjes in het verleden nog wel eens alleen een prijs kregen omdat ze meededen, streden ze nu in bijna alle groepen mee om de hoofdprijzen. Het was dan ook niet verrassend dat ze vaak met twee prijzen naar huis gingen, een prijs in het algemene (jongens!) toernooi en een omdat ze in hun groep het hoogste eindigende meisje waren. Dat belooft wat voor de toekomst.
Veel waardering was er voor de uitstekende organisatie van dit toernooi. Onder de bezielende leiding van de nieuwe toernooi directeur Sanne Visser met veel nieuwe vrijwilligers was het bloedstollend spannend allemaal in bijna elke groep. Dank ook voor de vrijwilligers van Caïssa, en dan met name Robertjan en Lenny, die voor prima catering zorgden en natuurlijk voor de ervaren beer Dirk Goes die didactisch verantwoord bijna alle jeugdtalenten bescheidenheid bijbracht. En natuurlijk de speciale dank voor de grote man achter de schermen, Bas de Melker, die de indeling voor zijn rekening nam en Huup Oosten de zeer ervaren wedstrijdleider.
Groep 2 was gecombineerd met groep 3. Op de eerste plaats in de groep 2-groep eindigde, met 5 uit 7, het grote talent Maarten Karman van Zukertort. Al op 5 jarige leeftijd heeft hij zijn stappendiploma gehaald. En dat was dus geen toevalstreffer. Verrassend moest hij deze eerste plaats delen met de 4-jarige Aurelia Heukelom van Caïssa, die na wat aanloophobbels steeds beter begon te spelen en zelfs tegen zeer ervaren spelers probleemloos overeind bleef.
Afgetekend winnaar in deze groep was Thomas Kutchoukov van Almere die met een professionele manier van spelen alle partijen afgetekend naar zich toetrok. Op grote afstand, maar niet minder verdienstelijk, eindigde Suvan Patwardhan met 5 uit 7 op de tweede plaats. Iets minder gelukkig was de nummer 3,Brent Werseghers met 4 uit 7 die een paar mooie standen niet wist verzilveren. Beste meisje was hier Lynn Li met 3,5 uit 7.
In groep 4 deden maar liefst 40 scholieren mee. Hier was de halve VAS-er Ingo Bello met 6,5 uit 7 de klasbak. Met prachtige combinaties wist hij ontzag bij vriend en vijand af te dwingen. Op kleine achterstand eindigde zeer verdienstelijk Olivier Zanoli van Caïssa die met zeer bekeken spel veel punten bij elkaar sprokkelde. Net achter hem eindigde Sem de Boer van Ada¿04, die al wat ervaring had opgedaan in het Nederlands Kampioenschap in zijn leeftijdscategorie. Dat was te zien ook. Met iets meer geluk was hij nog hoger geëindigd. Ook niet onverdienstelijk eindigden op 5 uit 7, Gijs Evers en Manasvita Basa (die hiermee ook de prijs voor het beste meisje won). Net buiten de prijzen vielen Jasper de Wit en Hein Rueb van de 2e Dalton school die ook 5 uit 7 scoorden, maar net iets minder weerstandspunten hadden.
In deze groep was de spanning te snijden. In eerste instantie leek Dante Houben van VAS en Caïssa onbedreigd, na een start van 6 ui 6, op de titel af te stevenen. In de laatste ronde vond hij echter tegen Chiel Paardekooper zijn Waterloo. Rufus Ang van VAS wist, vaak vrolijk babbelend met zijn tegenstanders, ook nog net aan te sluiten, zodat er 3 co-winnaars waren. Het vermaledijde systeem van weerstandspunten wees Chiel als kampioen aan, Dante als nummer 2 en Rufus als nummer 3. Op de gedeelde vierde plaats eindigden de zeer sterk spelende Wilhelm Burger van Amstel met het beste meisje uit de groep, dat weinig voor de jongens onderdeed, het multitalent Dalya Mang uit Almere. In deze grote groep met 39 schakertjes vielen er ook veel net uit de boot. Zowel Eline Roebers als Pepijn Klaassen als Maurits Schut en Johnny Cornelissen haalden ook 5 uit 7. Dit geeft meteen aan hoe onvoorstelbaar spannend het in deze groep was.
Het toernooi werd een week later vervolgd met de hogere groepen en het voortgezet onderwijs. Sinds de voorrondes zijn afgeschaft en direct de finale gespeeld wordt, met klok, is de spanning goed toegenomen. Naast de grote kortsluitingen als de ervaren clubschakers het tegen de mindere ervaren broeders of zusters opnemen valt er te genieten van veel bloedstollende partijen. Met nagenoeg dezelfde ploeg die het promotietoernooi organiseerde was in het Ignatius Gymnasium opnieuw een prachtig toernooi te zien, het enthousiasme spatte ervan af. Naast de grote beer Dirk was vandaag de kleine beer, Maarten Hoeneveld te zien. Hoewel hij nog mee mocht doen aan het basisscholierenkampioenschap liet hij ter lering ende vermaak zien dat hij niet alleen heel goed, maar ook heel snel kan spelen.
In de uit 40 kinderen bestaande groep 6 was Leon Reina van VAS en Caïssa ongenaakbaar. Met 7 uit 7 werd hij superieur kampioen. Als hij, met razendsnel spel, een steekje dreigde te laten vallen dan wist hij dat door zijn grote tactische slagkracht meestal snel weer recht te zetten. Op de 2e plaats eindigde de zeer sterk spelende Jimmy Zeng, een van de snel opkomende talenten van Almere. Op plek 3 was het dringen geblazen. Een fotofinish tussen Aadi Patwardhan van VAS en Matteo van Cleef, ook van VAS die net in het voordeel van Aadi (voor de techneuten onder ons: Weerstandspunten gelijk, op Sonneborg Berger één schamel puntje meer voor Aadi). Aadi had heel stoïcijns de nodige punten bij elkaar gespeeld, terwijl Matteo twee keer onder druk van de klok onderuit ging. Gelijk met deze matadoren eindigde Kavya Raulji van Almere die bescheiden en wel het ene puntje na de ander bij elkaar sprokkelde. Sneu was het voor Thomas Vlis (Caissa) en Charles Molin (Caissa) die op weerstandspunten net buiten de prijzen vielen. Beide jongens hadden zeer goede partijen gespeeld en kwamen op de beslissende momenten net een milimetertje te kort.
Ook in deze groep was het zeer spannend. Eerst dreigde Kasper Bleeker (Caissa en VAS) te ontsnappen, nadat hij de grote favoriet Khoi Pam (VAS) op een nederlaag had getrakteerd. Verrassend werd Kasper van zijn eerste plek verdreven door het zeer sterk spelende Almeerse talent Jessie Mang met een prachtige matcombinatie, waarvoor ze applaus kreeg van een aantal zeer geroutineerde schaaktrainers. Uiteindelijk wist Khoi Jessie een halt toe te roepen in een partij die objectief gezien alle kanten op gekund had. Daarmee behaalde Khoi zijn zoveelste titel met 6 punten en zag de co-winnaar Kasper zijn sterke spel beloond. Op de derde plaats eindigde, zeer verdienstelijk, Jessie Mang met 5,5 punt. Daarmee was ze meteen het beste meisje in deze groep. Op de vierde plaats eindigde met 5 uit 7 Ryan Busa (VAS) die vriend en vijand versteld deed staan door zijn goede spel. Op de vijfde plaats eindigde de bescheiden, maar oh zo sterk spelende, Romke de Boer (Almere). Door een klein foutje van de regie kreeg Duncan Klaren abusievelijk de beker voor de 5e prijs in zijn handen gedrukt. Gelukkig was Duncan de eerste om toe te geven dat hij deze prijs niet verdiende en gaf hij zonder dralen de beker aan Romke. Hulde voor zoveel sportiviteit!
In groep 8 maakten twee spelers de dienst uit, Mark v.d. Vlis (Caissa) en Tijn de Boer (Ada¿04). Mark speelde zijn partijen zeer professioneel. Veel technische partijen en als het echt moest dan werd er ook gehakt. Nadat hij Tijn hard onderuit haalde won hij uiteindelijk met 7 uit 7 onbedreigd het kampioenschap. Tijn was hierdoor geenszins van slag: hij won de rest van zijn partijen redelijk overtuigend. Op grote afstand van dit duo eindigden Jeroen Jansen (Ada¿04), Adam Aslam (Zukertort) en Milan Khorram (Almere) niet onverdienstelijk met 4,5 uit 7. Sneu voor Andrei Todoran die (Almere) die op een schamel weerstandspuntje buiten de prijzen viel. Met 3,5 uit 7 was Jackie Loosen in deze groep het beste meisje.
In deze groep was het onvoorstelbaar spannend. Nadat Sipke de Boer (De Amstel) in ronde 6 met 5 uit 6 de leiding had genomen, een halfje voor op Julia de Roo (Almere) en Ricco Zeegelaar (Schaakvereniging Amsterdam West) moest hij de laatste partij tegen de middenmoter, Veerle van Dijk. Geen vuiltje aan de lucht leek het. Tot de ontzetting van Sipke wist Veerle de partij echter verrassend genoeg naar zich toe te trekken. Dit liet de titel open voor Ricco en Julia. Gedecideerd wonnen zij beiden hun laatste partij. Omdat zowel de punten, de weerstandspunten, de Sonneborg-Berger-score en het onderling resultaat (remise) gelijk waren ¿ en hoe vaak komt dat voor?- moest een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Het werd een zenuwslopende partij. Nadat Julia met een slimme combinatie een dame tegen een toren en een paard was voorgekomen dacht ze met een snel mat de partij te kunnen beslissen. Ricco zuchtte en zweette en vond, bijna vanuit het niets, een fraaie tegenaanval waarbij hij de dame terugwon tegen de toren. Het resterende eindspel kostte hem door de zenuwen heel veel moeite. Met hangen en wurgen wist hij allerlei patwendingen te ontwijken en pas na vele zetten wist hij de vis op het droge te krijgen. Hulde voor Julia die zo geweldig gespeeld had en natuurlijk nog meer hulde voor Ricco die met zijn veredelde frommelstijl vriend en vijand wist te verbazen.
Bert Schaefers