2e Dalton Kampioen van Amsterdam!

De 2e Dalton heeft zijn titel Schoolschaakkampioen van Amsterdam en Omstreken geprolongeerd. Tweede werd de grote concurrent, De Pinksterbloem. De sensatie van de dag was de derde plaats voor de Jan Hekmanschool, na een spectaculaire laatste ronde. Deze drie teams gaan naar de landelijke finale, in mei en juni in Arnhem.

De 2e Dalton speelde weliswaar gelijk tegen de Pinksterbloem, maar won alle andere wedstrijden overtuigend. Derdebordspeler Noah Taylor won al zijn partijen, 15 stuks, in kwartfinale, halve finale en finale en kreeg daarom een beker voor de beste score. Dat kreeg ook tweedebordspeler Mark van der Vlis met 14 uit 15 (net voor Raf Amoraal van de Pinksterbloem met eveneens 14 punten, beslissing op onderling resultaat). Aan bord 4 was Loran Sahin (De Pinksterbloem succesvol met 15 uit 15, en aan n het ijzersterke bord 1 leverde Daniel Kutchoukov (De Ontdekking) opnieuw een superprestatie met 14 uit 15. Beste meisje was Mila van Caan (Grote Beer).

Tekenend voor de kracht van de Amsterdamse teams is dat zowel de 2e Dalton als de Pinksterbloem, met precies dezelfde schakers konden aantreden als vorig jaar - maar dan allemaal een stukje sterker geworden. De Pinksterbloem werd met dat team vorig jaar al vierde van Nederland. Door al dit geweld bereikte bijvoorbeeld de St Lidwina, die eigenlijk ook sterker zijn dan vorig jaar nu niet eens de regionale finale. En de Grote Beer, ook al sterker dan vorig jaar, haalde nu de landelijke finale niet.

We hebben dus alle reden om aan te nemen dat de 2e Dalton en de Pinksterbloem hoge ogen gaan gooien in de landelijke finale. En ook van de Jan Hekmanschool kan wat verwacht worden. Hopelijk weten de teams bij de top-6 te eindigen, want dat geeft recht op extra plaatsen volgend jaar. Gezien de ontwikkeling van het Amsterdamse jeugdschaak geen overbodige luxe.

De eindstand (matchpunten, bordpunten):
1. 2e Dalton 9 - 16
2. Pinksterbloem 8 - 13,5
3. Jan Hekmanschool 4 - 8
4. Hildebrand van Loon 4 - 6,5
5. De Grote Beer 3 - 8,5
6. De Ontdekking 2 - 7,5