Op veel scholen wordt geschaakt. Daar zijn veel redenen voor:
- Schaken is leuk en een spannend spel voor kinderen
- Van schaken word je slim
Van schaken leer je je concentreren.
Van schaken krijg je een goed ruimtelijk inzicht.
Door schaken leer je vooruitdenken.
- Door schaken krijg je zelfvertrouwen:
Je leert je omgaan met winnen en verliezen.
Door schaken wordt je trots op dingen die je zelf bedacht hebt.
Als kind kun je winnen van volwassenen in een echt moeilijk spel.
- Schaken is van en voor iedereen, ongeacht taal, leeftijd, afkomst en cultuur. Schaken kost bijna niks, je hebt alleen een bord en stukken nodig. Het is weer eens wat anders dan de televisie, computer of iPad.
- Voor kinderen die voor liggen op school is schaken een welkome afwisseling
- En als je eenmaal begonnen bent, zijn er allerlei toernooien voor alle niveaus: Het mooiste toernooi is het Scholentoernooi: Samen in een team.
Ook het Scholierenkampioenschap, Scholentoernooi tm Groep 5, de Chess League en de GrandPrix-toernooien zijn geschikt voor iedereen, je hoeft geen lid te zijn van een club. In de rechterbalk kun je klikken voor meer informatie over deze toernooien. Of kijk op de Agenda
In een aantal landen is schaken een gewoon schoolvak, iets dat alle kinderen leren. Dat is in Nederland natuurlijk niet zo. Hier schaken we omdat we er allemaal wat aan hebben.
Op sommige scholen wordt nog niet geschaakt. Vaak is dat omdat men niet goed weet hoe ermee te beginnen. Daarom een aantal tips. Want het is heel eenvoudig, kost niets en is goed voor het imago van de school.
- Wie? In Amsterdam en omstreken zijn veel gediplomeerde schaakdocenten, waarvan vele jong en enthousiast. Wij kennen ze allemaal. Mail ons en wij zoeken 1 of meer geschikte docenten.
- Wanneer? Schaken gebeurt onder lestijd, bijvoorbeeld in een plusklas, in de tussenschoolse opvang of na schooltijd. Geduirende het hele jaar of in een serie van bijvoorbeeld 9 lessen, waarin de kinderen de eerste beginselen leren. TIP: Veel scholen hebben schaakles op dinsdag. Het gevolg is dat veel docenten op die dag niet meer beschikbaar zijn. Als het bij uw school op een andere dag kan, dan is dat zeker aan te raden!
- Hoe? Het is handig om een docent in te huren die zelf alles regelt, zoals inschrijvingen en betalingen. Een plekje op de website van de school en een berichtje in de nieuwsbrief en u bent klaar: De kinderen stromen toe.
- Wat hebt u nodig? Niet veel. Een lokaal (liefst een leslokaal, maar bv een gymzaal kan ook. Borden, stukken en boeken zijn voor weinig geld te krijgen bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, onder de naam SpeelZ. Veel docenten brengen hun eigen materiaal mee.
- Waaruit bestaat zo'n les eigenlijk? De kinderen leren de regels en mooie trucs om hun tegenstanders mee te verschalken. Dat gaat met de Stappenmethode, een internationaal vermaarde Nederlandse methode. Natuurlijk is er altijd een competitie waarin kinderen tegen elkaar spelen. De docent zorgt ervoor dat de partijen eerlijk zijn, de sterkere spelertjes tegen andere sterke. Daarnaast worden er allerlei schaakspelletjes gespeeld, zoals doorgeefschaak, weggeefschaak, spookschaak, dobbelschaak, enzovoort.
- Hoeveel kinderen? Bij veel scholen gaat het om 10-20 kinderen. Maar bij andere scholen zijn het er wel 60 of 80. Dat hangt vooral af van de wervende kracht van de docent. Wij adviseren groepen van 8-12 kinderen. Als het er meer worden dan kan dat, maar het is te overwegen om dan met meer docenten te werken, bijvoorbeeld in een beginnersgroep en een gevorderdengroep. Veel schaakdocenten werken in samenwerkingsverband, dus dat wijst zich meestal vanzelf.
- Welke kinderen? Alle kinderen! Sommige scholen richten zich op groepen 6-8 maar dat is nergens voor nodig. Het is beter om vroeger te beginnen. Kinderen uit groep 3-5 kunnen heel goed schaken. En soms zit er zelfs eentje tussen uit groep 2. Meisjes of jongens, afkomst, het maakt niet uit. Vaak zitten er veel kinderen bij die op school voor liggen. Dat is natuurlijk prima maar het hoeft helemaal niet, iedereen kan schaken leren.
Nieuws over schoolschaak in Amsterdam en Omstreken
De schoolschaaksite, een initiatief van vrijwilligers, heel goed bijgehouden met veel nieuws en tips
Schoolschaak op de site van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, onder andere informatie over hoe de KNSB scholen kan ondersteunen
Of mail ons je vraag