2e Dalton winnaar Scholentoernooi

Op 23 maart 2013 vond de Finale plaats van het Scholentoernooi van de SGA. Dat is het kampioenschap voor teams van basisscholen. In elk team spelen 4 spelers. Dit jaar deden er weer bijna 200 teams mee, en nu was de finale met 6 teams.

In de halve finale werden de poules gewonnen door de Rijk Kramerschool, de 2e Dalton en de Hekmanschool. Die scholen leken dus op voorhand favoriet, maar het zou spannend worden want de verschillen tussen de 6 teams waren klein. Er werd natuurlijk gespeeld om het Kampioenschap, om de bekers en om 3 plaatsen op het Nederlands Kampipoenschap voor schoolteams.

En spannend werd het!

De St Lidwinaschool is een nieuwe "schaakschool". Tot twee jaar geleden had deze school nog nooit meegedaan aan het scholentoernooi. Nu stonden ze in de finale en in de eerste ronde... wonnen ze meteen met 4-0 van het sterke team van De Pinksterbloem! Kopman van de St Lidwina is Job Emans, die zich onlangs al plaatste voor het Nederlands Kampioenschap in de D-categorie.

De Rijk Kramerschool heeft een lange schaaktraditie, met schaakmeester Jeroen Vuurboom. Dit jaar was een aantal goede spelers niet meer beschikbaar maar zoals gezegd, ze kwamen als favoriet de finale binnen. De Rijk Kramer speelde ook goed, maar miste net de kracht om door te drukken en speelde heel veel wedstrijden gelijk. Toch bleven ze tot op het laatst kanshebber voor een NK-plaats...

De Jan Hekmanschool doet al sinds jaar en dag mee om de prijzen in het Scholentoernooi. Ook dit jaar overtuigde het team - tot en met de halve finale waarin het De Pinksterbloem voorbleef en zelfs met 4-0 versloeg. In de finale werd het... 0,5-3,5 en dat was typerend voor alles wat nu mis ging. Vorm van de dag, hoop, spanning - dit jaar dus geen NK, maar volgend jaar staan ze er zeker weer!

De Grote Beer, ook al met een grote traditie onder André Bach, ging er vanaf het begin als een speer vandoor en na drie overwinningen in de eerste drie wedstrijden was het NK al zeker en leek de titel nabij. Grote held van het team was Mila van Kaan, het enige meisje in de finale. Zij scoorde in kwartfinale, halve finale in totaal 12,5 punt uit 15 partijen en won daarvoor een prijs voor de beste speler aan bord 3. Zij won ook nog de beker voor het beste meisje, en terecht! En dat terwijl ze (nog) geen lid is van een schaakclub! In de vierde ronde kwam de 2e Dalton de Grote Beer in de onderlinge partij langszij.

En zo gingen we de 5e ronde in, met nog 5 kanshebbers voor de 3 NK-plaatsen. De Pinksterbloem, een paar jaar terug nog 4e op het NK, kwamen we voor het laatst tegen toen ze met 4-0 verloren van de Sint Lidwina. Kansloze zaak verder? Nee, ze vervolgden met een 4-0 tegen topfavoriet de 2e Dalton! Daarna lieten ze nog 1 punt liggen en in de laatste ronde bereikten ze zelfs nog de tweede plaats. Het bijzondere van dit team is dat de tienjarige eerstebord-speler Raf Amoraal wordt geflankeerd door drie zevenjarigen! Waarschijnlijk zijn zij het jongste team aller tijden op een NK. Topscorer van het team was Matteo van Cleef met 12 uit 15.

En dan blijft er nog 1 team over: Topfavoriet de 2e Dalton. Net als De Pinksterbloem een school van succestrainer Allaert Troost. Topfavoriet ja, maar de 4-0 nederlaag tegen De Pinksterbloem was even schrikken. De 2e Dalton ging rustig verder op het ingeslagen pad, won zijn overige wedstrijden en is dus Kampioen van de SGA! Gefeliciteerd! Zij gaan dus net als De Pinksterbloem en de Grote Beer naar het NK. Maar liefst drie van de spelers van de 2e Dalton wonnen de prijs voor de beste score aan hun bord: Noah Taylor, een talent dat nog niet bij een club speelt, haalde de beste score aan bord 4. Mark van der Vlis, die (nog) geen lid is van een schaakvereniging, aan bord 2 met 13 punten uit 15 partijen. Nog een puntje meer had de grote man aan bord 1, Milan Varnica, die daarmee ook een beker won.

Jongens en meisjes van de 2e Dalton, De Pinksterbloem en de Grote Beer: Heel veel succes op het Nederlands Kampipoenschap!

Rest ons nogmaals onze superorganisator Ton Sprong te bedanken, die dit immense toernooi jarenlang heeft georganiseerd. We gaan kijken of we het zonder Ton ook kunnen de komende jaren!

De eindstand.