Scholentoernooi

In het scholentoernooi spelen teams van scholen uit Amsterdam en omstreken tegen elkaar. De meeste scholen uit Amsterdam en omstreken doen mee, vaak met meerdere teams. De teams bestaan uit 4 kinderen, of 5 of 6 als ze invallers meenemen. Aan het Scholentoernooi doen bijna 200 teams mee, dus 800 of misschien wel 1000 kinderen.

Het scholentoernooi is altijd in het begin van het kalenderjaar (januari-april). Voor dit seizoen zijn de voorrondes dus al gespeeld. Ook het Scholentoernooi tot en met Groep 5 is inmiddels gespeeld. Volgend jaar komt er weer een kans dus kijk alvast waar de schakers zitten op school!

Volgend seizoen meedoen? Vraag het op school. Aan de docenten, schoolleiding of de schaakmeester op school als die er is. Bijna iedere school doet al mee maar als dat op jullie school niet zo is: Gewoon mee beginnen! Iedereen kan meedoen. Of misschien zijn er klassen waar al veel wordt geschaakt.

 Scholentoernooi 2014

Volg het scholentoernooi op Facebook

16 juni 2014: DE PINKSTERBLOEM KAMPIOEN VAN NEDERLAND!
De Pinksterbloem uit Amsterdam Oost is Nederlands Kampioen geworden. Daarmee waren ze de sterkste van alle 2300 deelnemers. In de laatste ronde was het enorm spannend. De 2e Dalton uit Amsterdam Zuid hielp een handje door gelijk te spelen tegen de grote concurrent, De Spits uit Utrecht. De Pinksterbloem stond met 2-1 voor en zo kwam alles neer op Raf Amoraal, die omringd door tientallen toeschouwers een eindspel met ijzeren hand tot winst voerde.
Verslag...

2e Dalton zorgt voor extra startbewijs voor volgend jaar
Niet alleen de Pinksterbloem maar ook de 2e Dalton haalde een extra startbewijs binnen voor de scholen uit onze regio. Dat zal nodig zijn want op steeds meer scholen wordt ijzersterk geschaakt.

3 april 2014: 2e Dalton Kampioen van Amsterdam!
De 2e Dalton heeft zijn titel Schoolschaakkampioen van Amsterdam en Omstreken geprolongeerd. Tweede werd de grote concurrent, De Pinksterbloem. De sensatie van de dag was de derde plaats voor de Jan Hekmanschool, na een spectaculaire laatste ronde. Deze drie teams gaan naar de landelijke finale, in mei en juni in Arnhem. Lees verder op deze pagina.

25 maart 2014: De Ontdekking sensationeel naar de Finale
De zes finalisten van het Scholentoernooi Groot Amsterdam zijn bekend.
In Poule A was De Pinksterbloem al snel zeker van plaatsing. Het team werd vorig jaar al vierde van Nederland en won dit keer al zijn wedstrijden. Tweede werd de Jan Hekmanschool, ook al een traditioneel powerhouse. Maar het werd nog wel spannend, de Compositie kwam in de laatste ronde nog dichtbij.
In Poule B waren twee teams duidelijk sterker dan de rest. Hildebrand van Loon en de Grote Beer 1 waren al voor de laatste ronde zeker van plaatsing. Daarmee haalden drie teams uit de "poule des doods" in de kwartfinale, uiteindelijk de laatste zes. Want:
In Poule C ontstond een spectaculaire strijd op leven en dood. Weliswaar was de 2e Dalton zoals verwacht de sterkste, maar daarachter waren drie teams aan elkaar gewaagd. St Lidwina was vooraf favoriet, maar kwam iets verzwakt aan de start en kwam een half bordpuntje tekort. Tussen de Almeerse topteams, Montessori Stad en De Ontdekking, was het zelfs nog spannender. Uiteindelijk haalde De Ontdekking met een vingernagel verschil de finale. Voor het eerst, en wellicht niet voor het laatst gezien de enthousiaste schaakgroep daar op school.
De finale is op 29 maart.

22 maart 2014: Ton Sprong geëerd als Lid van Verdienste van de SGA
Ton Sprong is de man die al bijna 20 jaar het Scholentoernooi organiseert. 20 jaar, met elk jaar 200 teams van 4 of 5 spelers - bijna 20.000 kinderen hebben meegedaan aan Ton's toernooi. En dit jaar doet hij het voor het laatst; Sanne Visser neemt het stokje over.
Bij de Halve Finale op 21 maart, op zijn eigen toernooi, was het moment te komen om Ton te bedanken voor zijn geweldige werk. Na een korte toespraak van SGA Jeugdleider Tigran Spaan, benoemde Fred Bergen van het SGA-bestuur Ton tot Lid van Verdienste van de SGA. Volgens ons heel vanzelfsprekend. Ton was verbaasd en ook geëmotioneerd. Maar als iemand het verdient dan is Ton het! En gelukkig blijft hij ons op de achtergrpond helpen.
Ton, enorm bedankt voor alles!

21 maart 2014: Indeling Halve Finales bekend!
Poule A: DE WAAIER 1, DE REGENBOOG 1, COMPOSITIE 1, GROTE BEER 2, DE PINKSTERBLOEM 1, JAN HEKMANSCHOOL 1
Poule B: PIUS 1, NICOLAAS MAES 1, B.M.S. 1, GROTE BEER 1, A.S.V.O. 1, HILDEBRAND VAN LOON 1
Poule C: DE ONTDEKKING 1, DE ZEETUIN 1 , GROTE BEER 3, 2E DALTON 1, MONTESSORISCHOOL STAD 1, SINT LIDWINA 1

16 maart 2014: Drie teams van de Grote Beer naar Halve Finale Scholentoernooi!
De halve finalisten van het Scholentoernooi zijn bekend! Die teams hebben zich geplaatst uit de ruim 200 teams in de voorronde. Het zijn drie teams van de Grote Beer - nooit eerder had een school drie teams in de halve finale - en 15 andere teams: Jan Hekmanschool, BMS, Zeetuin, 2e Dalron, Piusschool, ASVO, Compositie, De Pinksterbloem, De Ontdekking, St Lidwina, De Regenboog, Nicolaas Maes, Hilderbrand van Loon, Montessori Stad en De Waaier.

9 maart 2014: Kwartfinales Scholentoernooi bekend!
De kwartfinalisten van het Scholentoernooi zijn bekend! Die teams hebben zich geplaatst uit de ruim 200 teams in de voorronde. En er is ook al een indeling van de kwartfinales. Bij de geplaatste teams zitten de traditionele schaakscholen zoals de Jan HekmanSchool, de Pinksterbloem, de Rijk Kramerschool, de 2e Dalton en de Grote Beer, maar ook veel nieuwe teams. Alle teams op een rijtje:
Jan Hekmanschool 1, BMS 1, De Springschans, De Zeetuin 1, De Pinksterbloem 2, Montessorischool Stad 2, 2e Dalton 1, Grote Beer 2, De Ontdekking 2, Michiel de Ruyter, Sint Lidwina 2, Pius 1, Rijk Kramer 1, Compositie 1, ASVO, Grote Beer 3, Avontuur 1, De Pool, De Pinksterbloem 1, Kwikstaart, Grote Beer 1, AICS 1, De Ontdekking 1, 8e Montessorischool, De Regenboog 1, Sint Lidwina 1, Plesman, Nicolaas Maes 1, Jan Hekmanschool 4, De Delta 1, Montessorischool Stad 1, Notenkraker, Hildebrand 1, De Waaier, De Ontdekking 3, Pius 2

2 januari 2014: Het Scholentoernooi komt eraan!
Aan het Scholentoernooi doen elk jaar 200 teams mee. Een team bestaat uit 4 kinderen van een basisschool. De meeste scholen hebben een team. Sommige hebben er wel vijf! Meestal organiseert de schaakmeester op school het team, of anders een juf of meester, maar vaak regelen ouders en kinderen het zelf (langs de klassen gaan!). De voorrondes zijn dit jaar op (onder voorbehoud):

 Scholentoernooi 2013

27 maart: 2e Dalton, Pinksterbloem en Grote Beer in mei op Nederlands Kampioenschap
Drie scholen uit Amsterdam en omstreken hebben zich in de finale geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap. Op 18 mei worden zij verwacht in Leiderdorp. Op deze site lees je alles over dit toernooi. In het verleden zijn de teams uit Amsterdam em omstreken vaak heel hoog geëindigd!

27 maart: 2e Dalton Scholenkampioen van Amsterdam en omstreken!
Een strijd waaraan bijna 200 teams meededen, eindigde in een superspannende finale. Hoe favorieten sneuvelden en triomfeerden, over traditie en nieuwe scholen, en hoe het jongste team aller tijden zich plaatste voor het NK lees je hier.

25 maart: Finalisten Scholentoernooi zijn bekend
De Rijk Kramerschool, 2e Dalton, Hekmanschool, St Lidwinaschool, Grote Beer en De Pinksterbloem gaan strijden om de titel SCholenkampioen van Amsterdam en Omstreken, en om 3 plaatsen voor het NK

18 maart: 18 Halve finalisten bekend!
Pinksterbloem 1, Sint Lidwinaschool 1, Pinksterbloem 2, Aldoende, Sint Lidwina 2, Piet Mondriaan 1, Jan Hekmanschool 1, Grote Beer 1, Grote Beer 2, 2e Daltonschool 1, Rijk Kramerschool 1, Zeetuin 1, Montessori Stad 1, 1e Alm. Montessori 1, Montessori Muziekwijk 1, Montessori Stad 2, Columbusschool 1, Waterspiegel 1

18 januari: Het Scholentoernooi is weer begonnen!
In het Scholentoernooi spelen teams van basisscholen tegen elkaar. De teams bestaan uit vier kinderen. Aan het Scholentoernooi doen wel 200 teams mee, dus 800 kinderen.

Uitslagen:
De uitslag van de kwartfinale
Individuele scores
De uitslag van de finale

Dit zijn de uitslagen van 2012.