Schoolschaaknieuws

16 juni 2014: DE PINKSTERBLOEM KAMPIOEN VAN NEDERLAND!
De Pinksterbloem uit Amsterdam Oost is Nederlands Kampioen geworden. Daarmee waren ze de sterkste van alle 2300 deelnemers. In de laatste ronde was het enorm spannend. De 2e Dalton uit Amsterdam Zuid hielp een handje door gelijk te spelen tegen de grote concurrent, De Spits uit Utrecht. De Pinksterbloem stond met 2-1 voor en zo kwam alles neer op Raf Amoraal, die omringd door tientallen toeschouwers een eindspel met ijzeren hand tot winst voerde.
Verslag...

AICS derde van Nederland in tm Groep 5
Verslag...

2e Dalton zorgt voor extra startbewijs voor volgend jaar
Niet alleen de Pinksterbloem maar ook de 2e Dalton haalde een extra startbewijs binnen voor de scholen uit onze regio. Dat zal nodig zijn want op steeds meer scholen wordt ijzersterk geschaakt.

13 april 2014: AICS eerste kampioen Scholentoernooi tot en met Groep 5
Op 12 april werd het eerste Amsterdamse Scholentoernooi tm Groep 5 gehouden. De winnaar werd d Amsterdam International Community School. Voor de AICS was het de eerste grote titel. Zij mogen naar de landelijke finale in Arnhem.< Meer over dit toernooi

3 april 2014: 2e Dalton Kampioen van Amsterdam!
De 2e Dalton heeft zijn titel Schoolschaakkampioen van Amsterdam en Omstreken geprolongeerd. Tweede werd de grote concurrent, De Pinksterbloem. De sensatie van de dag was de derde plaats voor de Jan Hekmanschool, na een spectaculaire laatste ronde. Deze drie teams gaan naar de landelijke finale, in mei en juni in Arnhem. Lees verder op deze pagina.

25 maart 2014: De Ontdekking sensationeel naar de Finale
De zes finalisten van het Scholentoernooi Groot Amsterdam zijn bekend. Het zijn: De Pinksterbloem Jan Hekmanschool, Hildebran d van Loon, Grote Beer 1, de 2e Dalton en De Ontdekking, dat zich verrassend en spectaculair plaatste.

22 maart 2014: Ton Sprong geëerd als Lid van Verdienste van de SGA
Ton Sprong is de man die al bijna 20 jaar het Scholentoernooi organiseert. 20 jaar, met elk jaar 200 teams van 4 of 5 spelers - bijna 20.000 kinderen hebben meegedaan aan Ton's toernooi. En dit jaar doet hij het voor het laatst; Sanne Visser neemt het stokje over. Daarom werd hij tijdens de Halve Finale van zijn eigen toernooi, heel terecht, benoemd tot Lid van Verdienste van de SGA.

21 maart 2014: Indeling Halve Finales bekend!
Poule A: DE WAAIER 1, DE REGENBOOG 1, COMPOSITIE 1, GROTE BEER 2, DE PINKSTERBLOEM 1, JAN HEKMANSCHOOL 1
Poule B: PIUS 1, NICOLAAS MAES 1, B.M.S. 1, GROTE BEER 1, A.S.V.O. 1, HILDEBRAND VAN LOON 1
Poule C: DE ONTDEKKING 1, DE ZEETUIN 1 , GROTE BEER 3, 2E DALTON 1, MONTESSORISCHOOL STAD 1, SINT LIDWINA 1

16 maart 2014: Drie teams van de Grote Beer naar Halve Finale Scholentoernooi!
De halve finalisten van het Scholentoernooi zijn bekend! Die teams hebben zich geplaatst uit de ruim 200 teams in de voorronde. Het zijn drie teams van de Grote Beer - nooit eerder had een school drie teams in de halve finale - en 15 andere teams: Jan Hekmanschool, BMS, Zeetuin, 2e Dalton, Piusschool, ASVO, Compositie, De Pinksterbloem, De Ontdekking, St Lidwina, De Regenboog, Nicolaas Maes, Hildebrand van Loon, Montessori Stad en De Waaier. De halve finale is op 21 maart.

9 maart 2014: Kwartfinales Scholentoernooi bekend!
De kwartfinalisten van het Scholentoernooi zijn bekend! Die teams hebben zich geplaatst uit de ruim 200 teams in de voorronde. En er is ook al een indeling van de kwartfinales. Bij de geplaatste teams zitten de traditionele schaakscholen zoals de Jan HekmanSchool, de Pinksterbloem, de Rijk Kramerschool, de 2e Dalton en de Grote Beer, maar ook veel nieuwe teams. Alle teams op een rijtje:
Jan Hekmanschool 1, BMS 1, De Springschans, De Zeetuin 1, De Pinksterbloem 2, Montessorischool Stad 2, 2e Dalton 1, Grote Beer 2, De Ontdekking 2, Michiel de Ruyter, Sint Lidwina 2, Pius 1, Rijk Kramer 1, Compositie 1, ASVO, Grote Beer 3, Avontuur 1, De Pool, De Pinksterbloem 1, Kwikstaart, Grote Beer 1, AICS 1, De Ontdekking 1, 8e Montessorischool, De Regenboog 1, Sint Lidwina 1, Plesman, Nicolaas Maes 1, Jan Hekmanschool 4, De Delta 1, Montessorischool Stad 1, Notenkraker, Hildebrand 1, De Waaier, De Ontdekking 3, Pius 2

2 januari 2014: Het Scholentoernooi komt eraan!
Aan het Scholentoernooi doen elk jaar 200 teams mee. Een team bestaat uit 4 kinderen van een basisschool. De meeste scholen hebbe n een team. Sommige hebben er wel vijf! Meestal organiseert de schaakmeester op school het team, of anders een juf of meester, ma ar vaak regelen ouders en kinderen het zelf (langs de klassen gaan!). De voorrondes zijn dit jaar op (onder voorbehoud):

In het scholentoernooi spelen teams van scholen uit Amsterdam en omstreken tegen elkaar. De meeste scholen uit Amsterdam en omstreken doen mee, vaak met meerdere teams. De teams bestaan uit 4 kinderen, of 5 of 6 als ze invallers meenemen. Aan het Scholentoernooi doen bijna 200 teams mee, dus 800 of misschien wel 1000 kinderen.

Het scholentoernooi is altijd in het begin van het kalenderjaar (januari-april). Voor dit seizoen is het dus al gespeeld. Wel zijn er drie scholen door naar het Nederlands Kampioenschap in mei.

1 december 2013: Scholierenkampioenschap groeit in nieuwe locatie
Het Scholierenkampioenschap is een individueel toernooi waaraan alle school- en clubschakers mee kunnen doen uit het basisonde rwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het toernooi is de laatste jaren aan het groeien. Er deden dit keer 180 de elnemers mee. Het nieuwe onderkomen, het Ingantiusgymnasium, bleek een ideale locatie. Lees hier de uitslagen en het verslag

 Scholentoernooi 2013

27 maart: 2e Dalton, Pinksterbloem en Grote Beer in mei op Nederlands Kampioenschap
Drie scholen uit Amsterdam en omstreken hebben zich in de finale geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap. Op 18 mei worden zij verwacht in Leiderdorp. Op deze site lees je alles over dit toernooi. In het verleden zijn de teams uit Amsterdam em omstreken vaak heel hoog geëindigd!

27 maart: 2e Dalton Scholenkampioen van Amsterdam en omstreken!
Een strijd waaraan bijna 200 teams meededen, eindigde in een superspannende finale. Hoe favorieten sneuvelden en triomfeerden, over traditie en nieuwe scholen, en hoe het jongste team aller tijden zich plaatste voor het NK lees je hier.

25 maart: Finalisten Scholentoernooi zijn bekend
De Rijk Kramerschool, 2e Dalton, Hekmanschool, St Lidwinaschool, Grote Beer en De Pinksterbloem gaan strijden om de titel SCholenkampioen van Amsterdam en Omstreken, en om 3 plaatsen voor het NK

18 maart: 18 Halve finalisten bekend!
Pinksterbloem 1, Sint Lidwinaschool 1, Pinksterbloem 2, Aldoende, Sint Lidwina 2, Piet Mondriaan 1, Jan Hekmanschool 1, Grote Beer 1, Grote Beer 2, 2e Daltonschool 1, Rijk Kramerschool 1, Zeetuin 1, Montessori Stad 1, 1e Alm. Montessori 1, Montessori Muziekwijk 1, Montessori Stad 2, Columbusschool 1, Waterspiegel 1

18 januari: Het Scholentoernooi is weer begonnen!
In het Scholentoernooi spelen teams van basisscholen tegen elkaar. De teams bestaan uit vier kinderen. Aan het Scholentoernooi doen wel 200 teams mee, dus 800 kinderen.

Uitslagen:
De uitslag van de kwartfinale
Individuele scores
De uitslag van de finale

Dit zijn de uitslagen van 2012.