Chess League niet meer weg te denken uit Amsterdams jeugdschaak

Uitslagen

De Chess League-toernooien zijn niet meer weg te denken uit het Amsterdamse jeugdschaak. De toernooien worden georganiseerd door Schaakschool Zeeburg. Op 25 maart was het weer zover. De deuren van buurtcentrum De Meevaart in de Indische Buurt gingen open voor heel veel jonge, enthousiaste schakers uit de buurt en heel Amsterdam en omstreken.

De dag ervoor waren nog de basisschool-kampioenschappen geweest, en bovendien was het stralend weer. Het maakte niet uit: Nog meer kinderen dan in de voorgaande toernooien deden mee, 66 in totaal. Op naar de honderd!

De grote toeloop had wel gevolgen. Omdat 40 kinderen zich op de dag zelf meldden, moesten alle toernooischema’s en ideeën worden aangepast. Wedstrijdleider Allaert Troost had het er druk mee! In de tussentijd improviseerde Schaakschool-insprator Mustapha El Jarmouni een simultaan. Toernooidirecteur Tigran Spaan en tafelleiders Florian Jacobs en Kenzo Dolce speelden aan 8 borden tegelijk tegen 8 kinderen. Terwijl de andere kinderen in de tuin achter elkaar aanrenden en op fietsjes zich van de rolafrit stortten. Of in de andere ruimte gingen pingpongen.

En toen kon het toernooi van start. Allaert had gekozen voor een indeling waarbij de kinderen in 7 leeftijdsgroepen tegen elkaar speelden. Zo speelden er wel sterke schakertjes tegen minder ervaren spelers. Maar het is ook leuk om tegen kinderen van je eigen leeftijd te spelen! Dat maakt de Chess League bijzonder, en anders dan de andere toernooien zoals de Grand Prix.

1e Yassine Afassi 2e Selina Huyn 3e Rashaad Kasim 4e Sefadine 5e Yousra

Nieuw in dit toernooi was bovendien een beginnersgroep, groep H, met kinderen die de regels van het schaakspel nog niet zo lang kennen. Zij waren misschien wel de meest enthousate groep, onder leiding van tafelleider Deborah Ng. Yassine Afassi won hier al zijn partijen. De jonge Selina Huyn (onthoud haar naam, haar broers en neven deden ook weer mee!) werd tweede en Rashaad Kasim knap derde, gevolgd door Sefadine en Yousra.

1e Daniel Kutchoukov 2e Matteo van Cleef 3e Loran Sahin 4e Kasper Bleeker 5e Jan Stadig

De jongste groep, groep G, was zeker niet de zwakste groep. Winnaar werd hier Daniel Kutchoukov uit Almere, die daarop razendsnel met zijn vader naar huis vertrok voor een optreden die avond. Matteo van Cleef verloor iets teveel punten tegen zijn vriendjes, maar won wel van Daniel en werd tweede. De derde prijs was ook al voor een erkende toernooispeler, Loran Sahin, voor de talentvolle Kasper Bleeker en "oude rot" Jan Stadig. Tafelleider was hier de jonge Kenzo Dolce uit Amstelveen.

1e Khoi Pham 2e Leon Reina 3e Bodi Doornewaard 4e Jarno Spoelstra 5e Aadi Patwardhan

In groep F was er eigenlijk geen twijfel over wie er zou winnen. Dat werd natuurlijk Khoi Pham. Khoi speelde wel één remise, tegen de pas 5-jarige Bodi Doornewaard. Leon Reina werd tweede, voor Bodi, Jarno Spoelstra en Aadi Patwardhan. Dit was weer zo’n typische Chess League-groep, waarbij de kinderen uit de buurt het uitstekend opnamen tegen de jonge nieuwe clubschakertjes.

1e Marouan Banniss 2e Mats Erkens 3e Mohammed Majdoubi 4e Paul Berkhout 5e Ananto Wibisono

Groep E van tafelleider Roger Mehra werd iets kleiner dan gepland, door een probleem met de indeling. Marouan Banniss won heel knap, voor Mats Erkens. Ook voor Mohammed Majdoubi en Paul Berkhout stond een mooie beker klaar. Dat is altijd heel goed geregeld bij de Chess League: Mooie bekers voor de beste 5 in iedere groep. De kinderen zijn daar heel trots op, en terecht, en gaan er hun hele school mee door. Ananto Wibisono was 5e en won dus ook een beker.

1e Roger Wilcox 2e Yasmin Schoemaker 3e Jeffrey Huyn 4e Annas Airad 5e Ibtisan Mahiri

Groep D was de groep waarin veel meisjes meededen. En zie, ze vielen in de prijzen! Yasmin Schoemaker werd tweede met maar liefst 6 overwinningen in 7 partijen. Eerste werd hier Roger Wilcox, die al zijn partijen won, 3e Jeffrey Huyn (ja, van die familei!), voor de talantvolle Anas Airad en Ibtisan Mahiri.

1e Job Emans 2e Leon Hernot 3e Anthony Huynh 4e Simon Vuursteen 5e Walid El Yahiaoui

Groep C werd geleid door Samir Schoemaker. Job Emans, die steeds sterker gaat schaken, was hier eerste, gevolgd door de sterk spelende Leon Hernot en natuurlijk Anthony Huynh. In deze sterk bezette groep werd Simon Vuursteen vierde, gevolgd door het grote lokale talent Wallid El Yahyaoui. Tafelleider was Bas Schoemaker.

1e Stanley Huyn2e Yassine Bousmara 2eMohammed Akahayad 4e Wassim El Yahiaoui 5e Abel Fijnheer

Groep B was een prooi voor Stanley Huyn (telt u nog mee?). Heel erg knap gedeeld 2e en 3e werden Yassine Bousmara en Mohammed Akahayad. Omdat er geen verschil was tussen beide (gewonnen van dezelfde spelers, remise tegen elkaar), moest er worden geloot. Mohammed verloor de loting, en daarom kreeg Yassine de grotere beker. Maar Mohammed is natuurlijk ook gewoon tweede! En knapper dan goed schaken is, dat hij deze pech dapper accepteerde. Vierde werd hier Wassim El Yahyaoui, voor Abel Fijnheer.

1e Leon Huyn2e Gustav Miedema 3e Andy Huyn 4e Kevin Bloem 5e Badr Ezzat

Groep A tenslotte was ook voor de familie Huyn: Leon dit keer. Deze jongens komen bijna iedere keer voor de Chess League over uit Utrecht. Want zulke mooie toernooien als de Chess League, heb je nergens! Gustav Miedema werd knap tweede, voor, jawel, Andy Huyn. Clubschaker Kevin Bloem pakte de vierde beker. Heel knap was de vijfde plaats van Badr Ezzat, die onder meer van Gustav won. De eerste twee groepen werden vakkundig geleid door Ticho Cornelisse.

En wat een sfeer daar in de Meevaart! De deuren stonden open, waardoor de kinderen mooi in de achtertuin konden rennen, tussen al dat stilzitten door. En dan werd er geroepen, "tijd voor de volgende ronde", en zoef, iedereen schoot naar de speelzaal. De tosti’s waren weer geweldig, en de gratis limonade was zo op. De ouders zaten heel gezellig samen in de barruimte.

De Meevaart is echt de mooiste locatie voor jeugdschaken die je je maar kan indenken, zeker na de recente renovatie. Het ligt gunstig vlakbij Muiderpoort, heeft handige en gezellige ruimtes, een gezellige bar, en die tuin, en de pingpongruimte. Daar gaan we zeker nog terugkomen. Natuurlijk voor de Chess League, maar wie weet ook voor andere toernooien in de toekomst!

De volgende Chess League is vlak voor Koninginnedag, namelijk op 29 april. Komt allen! Op naar de honderd deelnemers...

Nieuwe regel: Vantevoren inschrijven is vanaf nu verplicht. We willen het toernooi natuurlijk graag zo laagdrempelig mogelijk maken. Maar, 40 extra deelnemers op het laatste moment, maakt het de wedstrijdleider te moeilijk. Dan begint het toernooi later dan de bedoeling is en is er minder tijd tussen de partijen in.

Schrijf je dus allemaal in per email naar: . Allaert kan de inschrijvingen die op 28 april binnenkomen, meenemen. Dan kan hij op basis daarvan de indeling maken.

Voor overige vragen over de Chess League en over Schaakschool Zeeburg, mail naar

.

Tigran Spaan